Nelleke Baldé debuteert in 1eDivisieteam

februari 27, 2018 //

Dit seizoen zien we een aantal nieuwe gezichten in de twee Divisieteams van Vrouwentriathlon-Siosport. Zoals bijvoorbeeld de 35-jarige Nelleke Baldé uit Grijpskerke (Zeeland). In 2017 debuteerde zij in de triathlonsport en sinds haar eerste wedstrijd stond zij – op één wedstrijd na – elke keer op het podium. Dat belooft dus wat voor komend seizoen! Nelleke stelt zichzelf graag aan jullie voor.

Nelleke is moeder van twee dochters (8 en 12) en begon in 2016 met hardlopen. Een half jaar later deed ze mee aan haar eerste Skyrace (hardlopen boven 2.000 meter hoogte) in Italië. “Ik kreeg de smaak van het trailrennen te pakken en heb sindsdien veel wedstrijden gelopen, ook gewone hardloopwedstrijden.” Nelleke pakte het serieus aan met hardloopschema’s en trainen op de atletiekbaan.

“Ondanks wat kleine blessures kreeg ik alleen maar méér zin in sporten.” De sprinttriathlon in Middelburg werd het volgende doel. “Oktober 2016 ben ik voorzichtig begonnen met zwemmen, blij dat ik de overkant haalde, zuchtend en puffend het chloorwater tot mij nemend, schoolslag en borstcrawl door elkaar heen. Wat een verschrikking….Ik gaf mezelf tot het eind van het jaar en als ik het dan nog niets vond, mocht ik van mezelf stoppen. Gelukkig vond ik mijn draai en stuntelde ik met een zelf aangeleerde manier van borstcrawl heel wat baantjes heen en weer.”

Helaas ging de triathlon in Middelburg niet door. Dus trainde Nelleke door totdat zij 500 meter aan één stuk kon borstcrawlen zodat ze mee kon doen aan een 1/8e triathlon in Terheijden. “Ik werd tweede dame overall en eerste in mijn leeftijdsklasse. De week erna derde bij de Vrouwentriathlon.” Het succes smaakte naar meer, Nelleke raakte besmet met het triathlonvirus. Een tijdritfiets werd aangeschaft en in 2017 stond zij nog eens bij zes andere sprinttriathlons, twee duathlons en één OD aan de start! “Op 1 na allemaal podium, dat waren echt allemaal grote verrassingen!”

Naast het trainen voor en het meedoen aan de triathlons, was Nelleke ook nog flink in training voor harloop- en trailwedstrijden. “Ik heb iets te fanatiek aan allerlei wedstrijden deelgenomen dus toen het seizoen eindigde en ik bij een Skyrace moest uitstappen door oververmoeidheid heb ik besloten het wel wat serieuzer en rustiger aan te doen want overtraining lag op de loer.” Trainen op hartslagzones en met meer rust werpt inmiddels al zijn vruchten af: “ik boek al veel vooruitgang, ben uitgerust en ook in vorm.”

In Zeeland zijn er geen triathlonteams. Nelleke is dan ook erg blij dat ze mee mag doen met het Vrouwentriathlon-Siosportteam. Vriend Dennis maakt deel uit van het mannenteam van Siosport. Inmiddels heeft Nelleke kennis gemaakt met de andere teamleden tijdens een trainingsdag. “De dag ervoor had ik nog aan een wedstrijd meegedaan, dus ik verwachtte er niet zoveel van. Maar ik liep op de 5 km wedstrijd toch dik een pr! Ruim een minuut van mijn oude pr dus mijn dag kon niet meer stuk. Het zwemmen erna was dramatisch want ik was gewoon te moe. Ik heb veel zin in het seizoen! Hopelijk brengen de Divisiewedstrijden veel leermomenten, energie en gezelligheid! Buiten de divisiewedstrijden om heb ik dit jaar als hoofddoel de halve van Almere in september.”