Oefenen met oriënteren, ademhalen en borstcrawl

augustus 27, 2013 //

Zwemmen in open water vereist net even een andere techniek dan in het zwembad. Het zicht is minder, wat soms best spannend is. Op 12 augustus konden vrouwen meedoen aan een open water clinic. Sione Jongstra behandelde hierbij alle ins and outs van het zwemonderdeel. Tessa Lange en Lisette van Velzen waren erbij.

Open water clinicBeide dames zijn nog niet zo lang lid van triathlonvereniging Hellas in Utrecht. Om goed voorbereid aan de start van de Vrouwentriathlon in Beesd te staan, hebben zij zich opgegeven voor deze clinic. “Ik wilde graag nog een keertje oefenen met open water zwemmen voorafgaand aan de wedstrijd”, vertelt Tessa, die tijdens de clinic voor de derde keer in buitenwater zwom. “Het was een fijne voorbereiding.” Ook Lisette heeft weinig ervaring met zwemmen in open water. “Iedereen zegt altijd dat zwemmen in open water heel anders is dan in het zwembad en dat is het zeker! Ik vond de clinic erg leerzaam en leuk om te doen.”

Ook Tessa kan zich hierin vinden. “Zwemmen is mijn minst sterke onderdeel”, zegt zij. “Het was fijn om tips te krijgen van een ervaren triatleet. Ik heb geleerd richting te houden op het zwemparcours, goed te starten, rekening te houden met de wind en de andere deelneemsters, en soepel het water uit te komen op weg naar de wisselzone.”

Op de vraag of het water erg koud was, antwoordt Tessa: “De watertemperatuur was prima. Ik heb geen wetsuit nodig gehad.” Ook Lisette heeft zonder wetsuit gezwommen. “De voornaamste reden daarvoor is dat ik er geen heb. Indien een wetsuit nodig was geweest, had ik geprobeerd er een te lenen van iemand.”

Dat oriënteren tijdens het zwemmen nog best lastig is als je borstcrawl zwemt, heeft Lisette tijdens de clinic ondervonden. Daarom heeft ze ervoor gekozen om tijdens de Vrouwentriathlon het zwemonderdeel in schoolslag te doen. “Ik hoop dat ik volgend jaar het zwemonderdeel in borstcrawl kan afleggen. Ik moet me dan nog wel beter leren oriënteren en ook mijn ademhaling verbeteren”, vertelt zij. “Zwemmen was het onderdeel waar ik het meest tegenop zag tijdens de Vrouwentriathlon. Uiteindelijk viel dit hartstikke mee en vond ik juist het lopen na het fietsen erg pittig.”

Tessa hoopt de komende maanden ook haar borstcrawl te verbeteren. “Ik zwem nu in open water nog schoolslag, omdat ik het met borstcrawl lastig vind richting vast te houden. Tijdens de clinic heb ik geleerd hoe ik dat het beste kan doen. Ik kan de clinic aan iedereen die voor het eerst een triathlon doet van harte aanbevelen!”