Op kousenvoeten over de finish

juni 18, 2017 //

Deze keer hebben wij met Marthe Lindenbergh (1990) een deelneemster van de maand die ‘alleen nog maar’ aan een wisselclinic heeft meegedaan en aan Zwemloop Het Lint, maar nog niet aan een triathlon. Dat gaat gebeuren in Utrecht op 25 juni, de voorbereidingen zijn in volle gang.

Sporten doet Marthe al een tijdje. Ze was al tien jaar fanatiek aan het hardlopen en ze fietst sinds een jaar of vijf met collega’s of vriend. Toen bedacht ze: ‘als ik leer zwemmen dan kan ik meedoen aan een triathlon’. Lange afstanden vindt ze leuk. Maar zwemmen ging nog niet zo goed. In januari heeft Marthe daarom een borstcrawlcursus gevolgd. Dat viel in het begin niet mee, vooral adem blijven halen is moeilijk: “Ik dacht dat ik aan het verzuipen was”, aldus Marthe.

Wat we inmiddels al vaker hebben gehoord, vertelt ook Marthe weer; de eerste keer aan triathlon proeven voelt veilig bij Vrouwentriathlon omdat het laagdrempelig is. Of in Marthe’s woorden: “Je staat niet meteen tussen de overspannen atleten.”

Marthe heeft primair lymfoedeem aan een been en moet daarom een speciale steunkous dragen omdat het been anders gaat zwellen. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in een lichaamsdeel en kan door een beschadiging ontstaan. Daar heeft ze tijdens het sporten geen last van, in beweging blijven helpt juist het been gezond te houden. Maar het zorgde toch voor een complicatie met deelname aan een triathlon; officieel mag je tijdens het zwemmen geen sokken aan. Dus moest er dispensatie aangevraagd worden met een verklaring van de behandelend arts in het ziekenhuis dat de steunkous echt nodig is. De verklaring en dispensatie zijn goed gekomen en daardoor verschijnt Marthe binnenkort aan de start als enige triathleet mét een sok.