Open water clinic: Spannend, heel leerzaam en gezellig

juni 18, 2017 //

Bij het zwemmen in open water komt flink wat kijken. Want hoe navigeer je in open water? Hoe zwem je om een boei heen? En hoe kom je het snelst in en uit het water? Een groep kersverse triatleten nam daarom op 7 juni deel aan één van de open water clinics die Siosport organiseerde voor de Vrouwentriathlon.

Monique de Ruijter (42) uit Arnhem was een van de deelneemsters. De Vrouwentriathlon in Utrecht wordt haar allereerste triathlon. Voldoende reden voor Monique om zich op te geven voor de clinic. “Het leek mij handig om te weten hoe het gaat in open water en waar je op moet letten”, vertelt ze. “Tijdens de clinic zijn we eerst het parcours gaan bekijken en we kregen tips van Sione. Daarna gingen we het water in en legde ze ons uit waar je op moet letten bij de start. We zwommen het zwemparcours van de triathlon en oefenden een paar keer met het uit en in het water rennen. Ook hierbij kregen we weer tips. Zet bijvoorbeeld al je badmuts en zwembrilletje af als je naar de wisselzone rent. Dat scheelt weer tijd.”

Monique vond het zwemmen in open water in het begin best spannend maar ook heel leerzaam en gezellig. “Het was die avond vrij koud en ook dat maakt het zwemmen in open water heel anders dan zwemmen in een zwembad. Ik vond het bijvoorbeeld een stuk zwaarder. Maar al met al was het een heel leuke clinic.”

Zondag 25 juni brengt Monique het geleerde voor het eerst in praktijk tijdens de Vrouwentriathlon in Utrecht. Twee weken daarna doet ze alweer mee aan een crosstriathlon. “En wie weet wat er dan nog volgt”, besluit ze enthousiast.