Open water clinics: vertrouwen opbouwen voor de plas water

juli 25, 2016 //

Zwemmen kunnen de meesten van ons wel een beetje. Maar baantjes trekken in een zwembad bereidt je niet helemaal voor op wat je te wachten staat bij een triathlon. Dan komen er flink wat zaken bij die je niet op zwemles leert, zoals navigeren in open water maar ook hoe je makkelijk op de kant komt. Of wanneer geroutineerd je badmuts en brilletje af te werpen.

Omdat je voor deze dingen niet bij je favoriete buurtzwembad terecht kunt, organiseerde Siosport, net zoals voorgaande jaren, ook nu op een aantal avonden in de zomermaanden open water clinics en zelfs een zwemloopje. Deze werden bezocht door zowel beginners als gevorderden, want ook als je al redelijk goed kunt zwemmen zijn aanvullende tips fijn. Dit kunnen kleine dingetjes zijn zoals je zwembril onder je badmuts opdoen omdat je hem dan niet kwijt kan raken als er iemand tegen je aan zwemt.

Ook is het prettig om met een groepje te trainen in open water, zeker als je dat nog niet zo gewend bent. Zo kan je elkaar toch een beetje in de gaten houden. Wel voor de zekerheid een felgekleurde badmuts opdoen, en probeer daarbij als het even kan niet aangezien te worden voor een van de plaatselijke boeien!

Een deelneemster aan de clinics die in Utrecht plaatsvonden is Miriam Hermkens-Janssen (38). Ze ziet ondanks dat ze vaak in het zwembad komt het meest op tegen het zwemgedeelte en dan vooral de start. Ze zegt: “het helpt de angst voor het open water wegnemen als je het vaker doet en daar zijn de clinics een mooie gelegenheid voor. Er zijn altijd wel mensen die je kunnen helpen met hardlopen of fietsen maar hoe je voor te bereiden op open water kan je bijna nergens leren. Ook ga je niet zo snel in je eentje zelf ergens zwemmen in buitenwater want het is toch prettiger met een groep die elkaar in de gaten kan houden. Dan weet je dat er altijd iemand bij je is. De clinic heeft enorm geholpen. Je gaat er niet harder van zwemmen maar je bewaart wel de rust in het water waardoor je zelfverzekerder bent. Je leert handiger uit het water te komen. Als het volgend jaar weer georganiseerd wordt dan doe ik weer mee!”

Op maandag 18 juli was er een open water clinic met aanvullend zwemloopje over 500 meter zwemmen en 4 kilometer hardlopen. Ook als je niet hoeft te fietsen is het fijn om je spullen handig neer te leggen en dat kon nu geoefend worden. Nicole Helwes (51) was erbij. “Ik kan helaas nog steeds niet goed zwemmen maar het lukte me nu voor het eerst om zonder in paniek iets vast te grijpen zo’n plas over te zwemmen. Tergend langzaam helaas, maar toch. Daarna hardlopen is wel gek, je staat te wankelen op je benen en dan moet je je schoenen aanwurmen. Maar dat kan je nu op een relaxte manier oefenen. Voor het opbouwen voor bruineplasvertrouwen is het ook prima, ik doe vast volgend jaar weer mee”.