Open water zwemmen (intro)

oktober 18, 2011 //

Zwemmen in open water is niet te vergelijken met zwemmen in het zwembad. Geen badrand, lijnen maar wel golven en boeien. Niet lekker rustig in je baan, maar een massale start met heel veel mede-atleten. Een korte introductie voor beginnende zwemmers.

Golven

Zwemmen in een zwembad is compleet anders dan zwemmen in open water. In een zwembad kan je je richten op je techniek en de perfecte slag ontwikkelen. In open water ben je vaak zo bezig met “overleven” dat je daar geen tijd voor hebt. Soms is het open water waarin je zwemt rustig, maar veel vaker zijn er golven. Die golven zorgen ervoor dat je je techniek moet aanpassen. Golven kunnen je lichaam opzij duwen en er voor zorgen dat je je slag niet goed kan afmaken en je ritme niet zal vinden.

Paniek

Voor beginnende triatleten kan zwemmen in open water behoorlijk beangstigend zijn. Probeer ontspannen in het water te blijven liggen, denk aan je houding en concentreer je op je ademhaling. Bedenk dat je niet kan zinken als je een wetsuit aan hebt. Bij wedstrijden is het verplicht om vrijwilligers langs en op het water te hebben die de zwemmers in de gaten houden. Vaak is ook de reddingsbrigade aanwezig om je in de gaten te houden. Als je uit het water gehaald wil worden (omdat je kramp krijgt of bang bent) steek dan een vuist omhoog. Dit is het teken voor de reddingsbrigade om jou op te komen halen.

Water in je gezicht

De kans dat je een golf in je gezicht krijgt in open water is groot. Raak hier niet van in paniek. Waarschijnlijk krijg je water in je mond en met een beetje pech ook in je neus. Raak niet in paniek, denk aan je houding en je ademhaling. Neem even rust om op adem te komen als dat nodig is en pas de kant van ademhalen aan als je de golven in je gezicht blijft krijgen.

Stabiel

Het is heel belangrijk om stabiel in het water te blijven liggen. Probeer je zo lang mogelijk te maken en je arm goed door te strekken. Daarmee zal je het stabielst in het water liggen. Probeer je aan het water op te trekken, dus het water te pakken. Zorg ervoor dat je je arm pas doorhaalt als deze echt in het water zit. Doorhalen in de lucht zorgt ervoor dat je de stabiliteit verliest en de golven meer grip op je hebben.
Maar vergeet bovenal niet je slag aan te passen, vasthouden aan je techniek uit het zwembad zal je alleen maar tegenwerken in wild water. Werk met de golven mee en probeer er voordeel uit te halen.

Meer tips over zwemmen en techniek in open water kan je vinden op www.triathletemag.com