Over fietsonderhoud en -banden wisselen

januari 22, 2014 //

Toen ik vorig jaar mee deed met het Vrouwentriathlon in Beesd gebeurde er iets dat ik nog nooit had mee gemaakt. Aan de start van het fietsparcours kwam ik er achter dat ik een lekke band had en omdat ik weinig (lees: geen) verstand heb van fietsonderhoud, moest ik helaas opgeven. Ik baalde daar zeker van, maar het was te gevaarlijk om zo verder te gaan.

Tekst: Mary Schoenmakers de Wit

Vanaf toen heb ik de website van de Vrouwentriathlon goed in de gaten gehouden met de hoop dat ze tijdens de wintermaanden een clinic zouden houden. En ja hoor – op zondag 12 januari heb ik samen met 7 andere dames een clinic fietsonderhoud en bandje wisselen gevolgd.

We begonnen bij de basis – wat voor mij zeer prettig was. Hoe haal je je band los van je fiets? Het voorwiel zou ik nog wel zelf kunnen doen (denk ik) maar we moesten natuurlijk als oefening het achterwiel eruit halen. Iets wat ik tot heden nog nooit had gedaan. Allemaal hebben we een voor een kunnen oefenen om zelfstandig het achterwiel te verwijderen en weer terug te zetten, zoals het in het werkelijkheid tijdens een wedstrijd ook zou moeten.

Verder legde Sione uit hoe we het beste de binnenband er uit kunnen halen (plastic bandenlichters worden aangeraden), op te pompen en weer terug in te doen. Het was duidelijk dat ik dit thuis als huiswerk moest gaan oefenen om hier handigheid en snelheid in te krijgen.

Na een korte pauze was het tijd om te luisteren en zo veel mogelijk informatie op te slaan tijdens het stukje fietsonderhoud. Wat moeten we regelmatig nakijken en schoonmaken? Waar kan het vuil verstoppen? En hoe maken we dat het beste schoon? Welke soorten olie zijn er om te smeren en wat zijn de voordelen van deze? Hoe haal je de pedalen eraf en hoe draai je ze er weer aan? Er is hierbij een verschil tussen links en rechts! Ook wordt uitgelegd hoe we de versnellingen kunnen instellen. Ik denk dat ik dit laatste maar aan mijn fietsenmaker over laat!

Al met al vond ik het een laagdrempelig en een goed georganiseerde clinic. Ik hoop door de tips die ik heb mee gekregen dat mijn fiets nog jaren lang mee mag gaan en de kans is groot dat ik me weer aanmeld bij de volgende clinic.