Pas op: papapapapappaparazzi!

april 25, 2014 //

De Vrouwentriathlon wordt elk jaar in beeld gebracht door vrijwillige fotografen. Maar wie zijn eigenlijk die mannen achter de lens? We stellen de ‘huisfotografen’ Kees, Jeroen en Dick graag aan jullie voor!

Kees van RoodenKees van Rooden heeft voor de tweede achtereenvolgende keer de foto’s gemaakt van de organisatoren van de Vrouwentriathlon. Kees werd enthousiast gemaakt voor de sport door zijn vrouw Liesbet Baekelandt. Vanaf de eerste keer dat de Vrouwentriathlon in Utrecht werd gehouden, stond Liesbet aan de start. Kees fotografeert hobbymatig heel wat af en natuurlijk werden ook de sportieve prestaties van Liesbet op de gevoelige plaat vastgelegd.

Dat bleef niet geheel onopgemerkt. Toen Kees meedeed aan een fietstraining van Siosport van Sione Jongstra van de Stichting Vrouwentriathlon kwam al snel het verzoek of Kees niet wat foto’s kon maken van de organisatie. “Ik vond dit best leuk om te doen en eigenlijk wel een eer aangezien ik vooral voor de lol fotografeer.” Naast ‘organisatiefotograaf’ komt Kees ook in actie als verkeersregelaar bij de Vrouwentriathlon in Utrecht. Kees is zelf ook sportief aangelegd. Na deelname aan de triathlon in Woerden in 2013 kreeg Kees het wedstrijd-wieler-virus te pakken. Sinds 2014 fietst Kees bij UW & TC De Volharding. Hij doet mee aan competitietrainingen en hoopt in de toekomst wedstrijden te gaan rijden.

Dick NijdamDick Nijdam is een echte sportliefhebber. Ruim 20 jaar was hij actief als jurylid voor de Nederlandse Triatlon Bond (NTB) en ook is hij actief geweest als coördinator Noord. In die hoedanigheid kwam hij Sione Jongstra en Kitty van Bloois, twee van de drijvende krachten achter de Stichting Vrouwentriathlon, regelmatig tegen. Dick fotografeerde voor de wielerwebsite van zijn zoon en Kitty vroeg hem of hij niet ook foto’s wilde maken van de deelneemsters van de Vrouwentriathlon in Nijeveen. Dat heeft Dick in 2013 met veel plezier gedaan en ook in 2014 is hij weer van de partij. “Ik ben geen beroepsfotograaf, ik doe het lekker voor de hobby!”

Dick is nog steeds actief als vrijwilliger bij de triathlon van Heerenveen (tijdwaarneming) en als official bij zwemwedstrijden. Ook coördineert hij de jurering van de zwemonderdelen in Heerenveen. In de winter is Dick te vinden in ijsstadion Thialf bij clubwedstrijden en wordt hij eveneens veel gevraagd voor andere clubs te jureren. Als hij – naast het vele vrijwilligerswerk – nog vrije tijd over heeft, gaat hij graag met zijn vriendin op pad om te geocachen (een soort spoorzoeken met behulp van een GPS) of trekken ze eropuit met de camper.

Jeroen Gutte (zie foto boven) is vormgever, hobbyfotograaf en een actieve sporter. Hij is lid van atletiekvereniging Statina in Culemborg waar hij vooral de technische nummers doet. Verder doet hij wekelijks aan bootcamptraining. “Voor het echte afzien.” Voor Statina maakte Jeroen al regelmatig foto’s. Medelid en tevens één van de organisatoren van de Vrouwentriathlon Daniëlle Schouw vroeg Jeroen in 2013 dan ook of hij foto’s wilde maken van de Vrouwentriathlon in Utrecht en Beesd.

Daar hoefde Jeroen niet lang over na te denken. “Ik was nog nooit bij een triathlon geweest. Maar in combinatie met het uitoefenen van één van mijn grootste hobby’s (fotografie) werd het ineens wel heel interessant: iets leuks te doen hebben en dan ook nog eens van heel dichtbij alles mee mogen maken! Het werden twee erg leuke ervaringen.” Ook in 2014 is Jeroen weer van de partij in Utrecht en Beesd. Bij laatstgenoemde triathlon gaat hij zelfs filmen. Het kan dus maar zo zijn dat hij jou gaat interviewen! Hij ziet het filmen als een grote uitdaging. “Maar niet zo’n uitdaging als het volbrengen van een triathlon. Ik heb inmiddels veel respect gekregen voor iedereen die na een – in mijn ogen – heel eind zwemmen nog zin heeft in fietsen en hardlopen!”