Ria van Zandwijk-Kant – juli 2009

juli 1, 2009 //

Ruim honderd deelneemsters doen er mee op racefiets, 42 op een mountainbike, 21 op een hybride, 30 op een stadfiets en één met een handbike. De naam van de laatstgenoemde deelneemster is de 56-jarige Ria van Zandwijk-Kant uit Herwijnen.

Waarom doe je mee aan de Vrouwentriathlon?
“Ik zag een foldertje hangen in het zwembad in Leerdam waar ik twee keer in de week zwem. Zwemmen kan ik, handbiken kan ik ook – ik ‘fiets’ iedere zondag tussen de 25 en 50 kilometer – en rollen in een rolstoel kan ik ook. De afstanden zijn wel te doen, dus ik dacht ‘waarom niet’? Het kost me misschien wel iets meer energie dan de andere deelneemsters, maar dat zie ik niet als een probleem. Ik vind het een uitdaging om mee te doen.”

Hoe lang zit je al in een rolstoel?
“Toen ik anderhalf was, heb ik hersenvliesontsteking gehad en sindsdien ben ik gehandicapt. Ik heb me lang met krukken kunnen redden, maar sinds acht jaar zit ik in een rolstoel.”

Zijn er geen belemmeringen tijdens de Vrouwentriathlon?
“Een tijdje terug heb ik al het zwem- en loopparkoers bekeken. Het zwemmen is voor mij een peulenschil – het voordeel is dat ik geen keerpunten hoef te maken in buitenwater – alleen het in- en uit het water komen is een probleem. Daar gaan mijn broer en iemand van het zwembad in Leerdam me bij helpen. Eigenlijk heb ik daar een hekel aan. Ik doe het liefst alles zelf en dat lukt meestal ook wel. Maar omdat er een strandje is waar ik overheen moet, kan het in Beesd niet anders. Verder zag ik dat er in het loopparkoers een soort kleine verkeersdrempeltjes liggen. Daarom kies ik voor het looponderdeel ervoor om mijn tennisrolstoel te gebruiken. De wielen in deze rolstoel staan schuin zodat ik wat stabieler ben en door een kiepwieltje ben ik ook wat wendbaarder.”

Wat zijn je verwachtingen voor 5 juli?
“Ik hoorde van Sione dat je er maximaal drie uur over mag doen, maar ik denk zeker niet dat ik zoveel tijd nodig heb. Ik wil toch wel zeker binnen de twee uur binnen zijn. Verder hoop ik dat ik door mijn deelname een stimulans ben voor vrouwen die twijfelen om zelf mee te doen. Als je wilt kun je heel veel. Je moet het gewoon dóen!”