Roelof en Rita laten Vrouwentriathlon op rolletjes lopen

juni 19, 2014 //

/ /

De Vrouwentriathlon in Nijeveen was ook dit jaar weer geweldig. Niet in de laatste plaats door de inzet van vele vrijwilligers. Roelof Moes en Rita de Groot zijn de twee vrijwilligerscoördinatoren voor het evenement in Drenthe. In overleg met de organisatoren – de Stichting Vrouwentriathlon – regelen zij dat er voldoende vrijwilligers zijn en dat al het grote materiaal, zoals dranghekken, er op tijd is. We stellen Roelof en Rita graag even aan jullie voor!

Roelof Moes is voorzitter van de zwemvereniging TZT86 (triatlonzwemtraining86). Van 1989 tot en met 2008 organiseerde deze vereniging triatlons in Nijeveen. “De laatste jaren hadden we echter een fors nadelig saldo, waardoor we moesten stoppen, we organiseren nog wel elke eerste zaterdag van december een halve marathon en een trimloop”, vertelt Roelof. “Vorig jaar belde Sione Jongstra met de vraag of het parcours van Nijeveen gebruikt kon worden voor de Vrouwentriatlon. Ik was direct enthousiast en ook de anderen uit de organisatiecommissie.” Roelof onderhoudt de contacten met degenen die zorgen voor het brengen en ophalen van materialen zoals dranghekken en steigerpijpen. Daarnaast informeert hij de andere verenigingen op het sportpark.

Roelof is apotheekhoudend huisarts in Nijeveen, houdt hobbymatig blonde d’ Aquitaine (koeien) is een echte duursporter: hardlopen, wielrennen, zwemmen, schaatsen/skeeleren en langlaufen zijn sporten die hij allemaal heeft gedaan. Zo liep hij diverse marathons, schaatste hij vele (alternatieve) Elfstedentochten en deed hij mee aan zomer- en wintertriathlons.

“Ik doe nog steeds veel aan al deze duursporten. Ruim drie jaar geleden moest ik in anderhalve dag heel vaak gereanimeerd worden vanwege het steeds terugkeren van dodelijke ritmestoornissen. Gelukkig heb ik het overleefd en werk en sport nu weer als voorheen. Wel draag ik nu een ICD (pacemaker en defibrillator onder de huid). Hierbij mag je niet zwemmen in open water. Een triatlon op Ameland zit er dan ook niet meer in voor mij.”

Rita de Groot maakt – net als Roelof – al jaren deel uit van het bestuur van TZT86. Eerst als gewoon bestuurslid en daarna als secretaris. Rita regelt dat er voldoende vrijwilligers zijn voor de diverse werkzaamheden tijdens de Vrouwentriathlon: van wateraangevers tot verkeersregelaars. “Toen vorig jaar de Vrouwentriathlon naar Nijeveen kwam, was het wel even een flink geregel. Maar het mooie van een dorp als Nijeveen is: de mensen kennen elkaar. Dus ik heb iedereen gebeld en een mooi bestand aangelegd. Dit jaar hoefde ik alleen maar iedereen weer te mailen.” Vele vrijwilligers hebben al aangegeven er volgend jaar weer bij te zijn. “Geweldig toch!”

Rita is zelf sportief, maar is zeker geen triatleet. “Ik fiets liever op een gewone fiets! Mijn man doet wel triathlons en marathons. Daardoor weet ik wel waarover ik het heb, wat er bij komt kijken, waaraan je moet denken.” Juist vanwege de drie verschillende sportonderdelen moet er heel wat worden geregeld. Maar dat past precies in het straatje van Rita. “Dat vind ik leuk, tien dingen tegelijk doen.”

Rita vindt het erg leuk dat de Vrouwentriathlon ook in Nijeveen wordt gehouden. “Toen ik vorig jaar alle vrijwilligers belde, dachten er een heleboel dat we als TZT68 weer triathklons gingen organiseren. Dus we hebben wel moeten uitleggen dat we alleen maar ondersteuning bieden, niet het organiserende team zijn, dat is de Stichting Vrouwentriathlon. Maar ik vind het prachtig dat alle deelnemers hier naartoe komen. We hebben hier een mooie plas om in te zwemmen en een prachtig fiets- en loopparcours. En de sfeer in Drenthe is altijd goed, ook bij ons eigen evenement in de winter: de halve marathon.”