Sandra Zwart – februari 2012

februari 27, 2012 //

Sandra Zwart was dit jaar de allereerste die zich inschreef voor de Vrouwentriathlon. Na twee jaar in Beesd te hebben meegedaan, start de 47-jarige Ellecomse dit jaar in de Vrouwentriathlon in Leidsche Rijn.

Je was er vroeg bij met aanmelden.

“Dat is puur toeval. Eigenlijk dacht ik dat ik al te laat was. Ik had de datum van de Vrouwentriathlon in mijn agenda gezet, maar dat bleek de datum van de wedstrijd in 2011. Die was dus al vol. Toen ik vervolgens een Twitter-bericht kreeg dat de inschrijving voor 2012 was geopend, heb ik me meteen maar ingeschreven.”

Hoe lang doe je al aan triathlon?

“Sinds mijn 35ste. Ik deed aan hardlopen en trainde graag veel. Maar hardlopen alleen is vrij blessuregevoelig. Mijn fysiotherapeut, die wist dat ik in het verleden aan wedstrijdzwemmen en waterpolo had gedaan, adviseerde me een fiets te kopen zodat ik drie sporten kon combineren.

Je hebt twee keer meegedaan in Beesd, waarom dit keer Utrecht?

“Normaal doe ik alleen wedstrijden mee aan bij mij in de buurt, maar het leek me leuk om ook eens wedstrijd met alleen vrouwen mee te doen. Normaal vind ik trainen leuker dan wedstrijden, omdat ik last heb van wedstrijdspanning. Vooral tegen het zwemmen zie ik op. Het is altijd zo’n gekrioel in het begin en dan heb ik moeite om in mijn slag te komen. In Beesd was het allemaal een stuk relaxter wat dat betreft. Dat ik nu voor Utrecht heb ingeschreven, komt omdat ik op vakantie ben in augustus.”

Wat is je doelstelling in Utrecht?

“Hoewel het moeilijk te vergelijken is, omdat geen parkoers hetzelfde is, probeer ik in een achtste triathlon altijd in de buurt van mijn snelste tijd te komen. Een andere doelstelling is om wat sneller te wisselen. Als het even kan, trek ik geen wetsuit aan en ik ga met mijn hardloopschoenen fietsen. In Utrecht doe ik mee met een vriendin van mij, die iets ervarener is dan ik en zij gaat me ook nog leren om op mijn fiets te springen. Dat scheelt allemaal weer tijd.”