Selfies met de wereldkampioen en worstelen met buitenbandjes

december 29, 2017 //

Hoeveel uur heb je getraind voor de Ironman van Hawaï, wie maakte jouw schema’s? Hoe combineer je werken en trainen én moeder zijn? De deelneemsters aan de meet & greet met Sione Jongstra – de kersverse wereldkampioen triathlon én oprichtster van de Stichting Vrouwentriathlon – hadden heel wat vragen. En Sione had alle antwoorden én natuurlijk geweldige verhalen. Over de ‘bumpy road to Kona’ bijvoorbeeld, want er ging nog wel het één en ander mis in de voorbereiding naar de hele triathlon op Hawaï. Ziekte waardoor Sione minder kon trainen, een afgescheurde teennagel die er volledig af moest worden geknipt, een dochter met waterpokken, de weg naar Hawaï kende de nodige obstakels.

De weg naar het WK bracht gelukkig niet alleen tegenslag. Sione vertelde enthousiast over haar avontuur om op Hawaï te komen, welke sportieve successen ze al boekte in 2017, hoe het was om in de dagen voorafgaand aan de Ironman daar te zijn (‘het hele eiland ademde triathlon’). En natuurlijk over hoe de race ging. Dat je écht vaseline nodig hebt, want zeewater schuurt enorm. Van ijsklontjes in haar triathlonpakje die al vóór de volgende verzorgingspost weer waren weggesmolten, zó heet was het. “Vrijwilligers smeerden me in de wisselzone in met zonnebrand, maar ik ben tóch verbrand.” En natuurlijk vertelde Sione over het resultaat: wereldkampioen worden in haar eigen Age Group (op 11 seconden van de nummer 2). “Ik kwam voor een top-vijf notering. Eerste worden, daar hoopte ik natuurlijk op, maar de concurrentie was zwaar. Het voelde echt geweldig dat ik had gewonnen.”

Tips & saamhorigheid

Na de meet & greet met Sione was het tijd voor actie: de clinic bandje wisselen. Sione gaf tekst en uitleg over hoe je nu het makkelijkst en snelst je achterwiel uit je fiets kunt halen, hoe je de band er snel af hebt en natuurlijk waar je op moet letten voordat je een nieuwe binnenband erop zet. De clinic leverde veel tips op en saamhorigheid: de deelneemsters hielpen elkaar, bijvoorbeeld met de uitleen van een pompje of om de buitenband weer mooi om het wiel heen te krijgen. Dat laatste was nog niet eenvoudig en leverde heel wat worstelingen en gelach op.

Patty Kuiper was één van de deelneemsters aan de meet & greet en de clinic en raakte erg geïnspireerd door het verhaal van Sione Jongstra: “Ik kreeg meteen weer zin om te gaan trainen! Ik zag de aankondiging in de nieuwsbrief en dacht meteen: ‘dat verhaal wil ik graag horen’. Ik heb er geen spijt van dat ik ben gekomen!” Patty hoopt volgend jaar de halve triathlon van Almere te gaan doen. “Ik ben van oorsprong hardloopster, dus dat onderdeel ligt me wel, ook wedstrijddruk kan ik prima aan. Ik fiets sinds dit jaar en ik ga een cursus borstcrawl doen.” Het bandje wisselen was nog best een uitdaging voor de deelneemsters, ook voor Patty: “Ik zou het eigenlijk wel moeten kunnen, mijn oom is fietsenmaker. Maar ik liet mijn band altijd door mijn vader plakken! Ik was zelfs vergeten het pompje uit de verpakking te halen, dus die heb ik niet eens kunnen uitproberen vandaag. Ik vond de clinic heel leerzaam, ik denk dat ik zeker nog eens thuis ga oefenen met bandje wisselen, zodat ik het ook tijdens een wedstrijd kan.”