Sione Jongstra pakt WK-titel Ironman Hawaï

oktober 29, 2017 //

Sione Jongstra, oprichtster en drijvende kracht van de Vrouwentriathlon, heeft zaterdag 14 oktober de Ironman Hawaï op haar naam geschreven. Na 10 uur, 2 minuten en 23 seconden kwam Sione als eerste in haar Age Group (40-44 jaar) over de finish. Het is al de tweede WK-titel die Sione dit jaar verovert: eerder dit jaar won zij ook het WK in Rotterdam. “Dit is echt hartstikke gaaf”, zo liet zij vlak na de race weten vanaf Hawaï. “Een bekroning op al het harde werken.”

Voor de Utrechtse is 2017 sowieso een goed sportjaar: zij won in augustus al de Ironman Maastricht in haar Age Group en was daarmee snelste Nederlandse én ze veroverde de NK Masters titel in Veenendaal. De WK van Hawaï winnen is echter de mooiste bekroning van dit seizoen: De Ironman van Kailua-Kona, Hawaï is een hele triathlon – 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,1 km hardlopen– en geldt als meest prestigieuze triathlon-evenement ter wereld. “Na alle trainingsinspanningen zo’n prestatie neerzetten, ik ben hier heel blij mee. Bij de Ironman Hawaï staat de crème de la crème van de triatleten aan de start. Je moet je kwalificeren om mee te mogen doen. Slechts drie procent van alle Ironmandeelnemers over de wereld mogen starten op Hawaï. Dan is het toch leuk dat je zo goed mee kunt doen.”

Shirt, bokaal, lauwerkrans van de wereldkampioenHet was voor Jongstra de tweede keer dat zij op Hawaï aan de start stond. In 2007 nam zij deel als pro-atleet en eindigde destijds op een 17e plaats. “Er kwam qua voorbereiding en organisatie van trainingen heel wat méér bij kijken dan tien jaar geleden”, aldus Jongstra. Twee jaar geleden werd zij namelijk moeder. “De combinatie moederschap-werken én sporten op hoog niveau is een bijzondere uitdaging!” Jongstra is in Utrecht en omgeving een bekend gezicht. Zo is zij de oprichtster en drijvende kracht achter de Vrouwentriathlon. Daarnaast is Sione actief met haar eigen coaching- en sportbedrijf Siosport. Alsof al deze activiteiten nog niet voldoende tijd vergen van de triatlete, werkt ze ook nog als BPV Coördinator bij het Johan Cruyff College. In deze functie begeleidt zij onder meer jonge (top)sporters bij hun stages. “Ik ben mijn werkgever zeer dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mee te doen aan de WK van Hawaï.”

Heel erg heet

De race was zwaar: Hawaï staat bekend om haar tropische temperaturen, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid. Op de racedag was er niet de voorspelde regen en storm, maar een strakblauwe lucht zonder een enkel wolkje. “Heel erg heet dus. Dat maakte de wedstrijd extra zwaar, alle deelnemers waren langzamer dan tijdens een andere Ironman.” Het zwemonderdeel ging boven verwachting goed: de zee was vlakker dan de dagen ervóór. “Het was wel erg druk tijdens het zwemmen: we startten met 700 vrouwen tegelijkertijd, je lag nooit eens ergens alleen in het water.”

Tijdens de wissel naar het fietsonderdeel wist Sione al heel wat plaatsen te stijgen. ”Veel deelneemsters zwommen met een soort skinsuit omdat het niet was toegestaan om in een ‘normale’ wetsuit te zwemmen. Maar zij moesten deze nog weer uittrekken in de wisselzone, terwijl ik zo naar mijn fiets toe kon.” Het fietsen was zwaar in de hitte, het lopen was nog veel zwaarder. “Bij elke verzorgingspost heb ik alles aangepakt wat werd uitgedeeld, van water en sportdrank tot ijsklontjes om in mijn triathlonpakje te stoppen. Maar na 100 meter waren de ijsklontjes alweer gesmolten.” Omdat er verschillende leeftijdsklassen (Age Groups) door elkaar heen startten, was het tijdens de wedstrijd lastig te bepalen op welke plek Sione lag. “Ik dacht dat er nog één vrouw vóór me lag. Maar dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Ik was hier naartoe gekomen om het podium te halen en ik ben erg blij en trots dat het gelukt is.”

Genomineerd voor Age Grouper 2017

Dankzij haar geweldige prestaties van afgelopen seizoen is Sione genomineerd voor Age Grouper van het jaar 2017. Ben je lid van de NTB? Dan kun je jouw stem op haar uitbrengen via de website van de bond.