Sione Jongstra prolongeert WK-titel Ironman Hawaï

oktober 30, 2018 //

/ /

Sione Jongstra heeft zaterdag 13 oktober opnieuw de Ironman Hawaï op haar naam geschreven. In een persoonlijke recordtijd van 9 uur, 46 minuten en 19 seconden kwam Jongstra als eerste in haar agegroup (40-44 jaar) over de finish. “Ongelofelijk, dit had ik niet verwacht!” Sione kampte in de voorbereiding met een voetblessure en had pech met haar fiets. Lees hier het verslag van de tweevoudig wereldkampioen.

De Ironman van Kailua-Kona, Hawaï is een hele triathlon – 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,1 km hardlopen– en geldt als meest prestigieuze triathlon-evenement ter wereld. Bij de Ironman Hawaï staat de crème de la crème van de triatleten aan de start. Je moet je kwalificeren om mee te mogen doen. Slechts drie procent van alle Ironmandeelnemers over de wereld mogen starten op Hawaï. “Het is redelijk uniek om deze twee keer achter elkaar te winnen.”

“Het zwemmen voelde niet heel lekker, maar ging echt goed en na een snelle wissel verder op de fiets. In het eerste deel heb ik het rustig aan gedaan, in het tweede deel ben ik harder gegaan. De wind stond redelijk gunstig, het fietsen ging dus ook goed. Dit jaar waren er supporters mee die me tijdens de wedstrijd van informatie konden voorzien, ik wist dat ik na het fietsen tweede lag.” Het afsluitende looponderdeel –de marathon – werd voor Jongstra afzien. “Het is een hele hete marathon en door de vele gemiste hardlooptrainingen werd het nóg zwaarder. Na 16 kilometer begon ik weer een beetje last te krijgen van mijn voet. Dat was schrikken: je weet niet hoe erg het wordt. Maar het werd gelukkig niet pijnlijker. Pas op het laatst kreeg ik te horen dat ik drie minuten vóór lag op de nummer twee. Maar waar was de nummer één dan gebleven? Ik heb haar blijkbaar ingehaald, maar nooit gezien. Omdat ik niet wist op welk punt de voorsprong was gemeten, besloot ik nog even aan te zetten.” Uiteindelijk wist Jongstra de nummer 2, een Amerikaans triatlete, ruim twee minuten voor te blijven.

Het was voor Jongstra de derde keer dat zij op Hawaï aan de start stond. In 2007 nam zij deel als pro-atleet en eindigde destijds op een 17e plaats. Vorig jaar keerde zij terug en pakte de wereldtitel. Door haar winst van vorig jaar was Jongstra automatisch geplaatst voor de Ironman Hawaï 2018. “Ik was eigenlijk niet van plan om zo snel wéér naar Hawaï te gaan. Het is een hele onderneming om het allemaal te regelen qua training, gezin en vrije tijd etc. En omdat het ver weg is, zijn de kosten hoog.” Jongstra werd echter door zoveel mensen aangemoedigd dat ze toch besloot haar titel te gaan verdedigen. Via sponsoring en crowdfunding wist zij het benodigde geld bijeen te krijgen. “Geweldig om je zo gesteund te voelen en extra geweldig dat het me gelukt is om mijn WK-titel te verdedigen! Geweldig om nog een keer een huldiging mee te mogen maken op Hawaï. Maar daarna snel weer terug naar huis, naar onze dochter Milou.”

Jongstra is in Utrecht en omgeving een bekend gezicht. Zij is de oprichtster en drijvende kracht achter de Vrouwentriathlon, een uniek sportevenement in Nederland uitsluitend voor vrouwen. Vrouwen kunnen hier kennis maken met de triathlonsport op sprintafstanden. Daarnaast is Jongstra actief met haar eigen coaching- en sportbedrijf Siosport. “Ik begeleid sporters omdat ik mensen graag enthousiast, maar op een verantwoorde manier zie (beginnen met) sporten en hen wil helpen op een verantwoorde manier hun sportieve doelen te bereiken.” Alsof al deze activiteiten nog niet voldoende tijd vergen van de triatlete uit Utrecht, is Jongstra ook nog werkzaam als BPV Coördinator bij het Johan Cruyff College. In deze functie begeleidt zij onder meer jonge (top)sporters bij hun stages. “Ik ben mijn werkgever ook zeer dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mee te doen aan de WK van Hawaï.”

Ondersteuning
Sione is door vele personen en bedrijven gesteund om deel te kunnen nemen aan de Ironman van Hawaï. Dit waren onder meer: Modiform – Caspar de Haan – Autorentvitesse – Triathlonaccessoires.nl – BYE Nutrition – Trek Bicycle – Vrouwentriathlon Nederland – Siosport – GoFysio – Foot Connection – Johan Cruyff College Amsterdam – Champion System.