Siosport trainingsdag: wisselen met vertrouwen

april 28, 2023 //

/ /

Sione Jongstra van Siosport hield op 15 april een tweede trainingsdag voor vrouwen. Dit keer stond er een wissel- en koppeltraining op het programma. Twee deelneemsters, Sylvia en Heleen, blikken terug op de trainingsdag.

Eén van de deelneemsters was de 54-jarige Sylvia de Bood. “Mooi om mee te doen en alles weer even op te frissen. En een fijn gevoel dat op- én afstappen op mijn nieuwe fiets ook lukt!”
In 2020, vlak vóór de coronapandemie, ging Sylvia mee naar Lanzarote. “Naast het gebruikelijke zwemmen, fietsen, lopen maar dan met korte-broeken-weer-in-maart, was er ook aandacht voor koppeltraining. Daar leerde ik sneller de fiets opstappen. Dat wil zeggen al lopend met je blote voet eerst op de ene pedaal en dan je andere voet over het zadel zwaaien waarna je al fietsend je schoenen aantrekt.” De schoenen fietsend weer uittrekken lukte al, maar om dan met een zwaai van de fiets te springen, was Sylvia toch nog een brug te ver.

“Toen ik zag dat Sione dit voorjaar twee trainingsdagen in het midden van land ging organiseren, leek me dat een fijne opfrisser. Tijdens de eerste trainingsdag was er veel aandacht voor loopscholing en het ronden van boeien met zwemmen. En met de tweede trainingsdag aandacht voor koppeltraining op de wielerbaan van Veenendaal. Bijkomend voordeel was dat dit de perfecte mogelijkheid was om mijn nieuwe fiets uit te testen op een wielerbaan, dus zonder ander verkeer op de route. Opstappen lukte gelukkig ook op deze fiets en na even apart te oefenen lukte het afstappen ook!”

Sylvia staat aan de vooravond van haar zesde triathlonseizoen. “Mijn triathlondoelen voor dit jaar zijn in ieder geval 2 divisiewedstrijden met het damesteam van de TVH, een sprint en een OD. En tussendoor de Challenge Geraardsbergen, over de halve triathlon afstand. Wie weet wat er daarna nog in het vat zit, als het maar in te passen is voor de marathon in Valencia. Maar ja, die is pas in december.”

Sylvia kijkt heel tevreden terug op de trainingsdag van Siosport: “Superblij om dit in deze setting met andere sportieve dames te doen en voorafgaand aan de start van een nieuw triathlonseizoen samen te oefenen. Het maakt niet uit in welk tempo en met welke triathlon-ambitie, je bent nooit te oud om te leren en nieuwe doelen voor jezelf te stellen.”

Doel: triathlon in 2023

Heleen van Oers, 46 jaar, uit Wageningen heeft zich voor dit jaar een mooi doel gesteld: debuteren op een triathlon! “Me verdiepende in de triathlonsport kwam ik erachter dat de triathlon naast zwemmen, fietsen en hardlopen nog een belangrijke 4e discipline heeft, het wisselen. Transitie T1: van zwemmen naar fietsen en T2: van fietsen naar lopen. En dat met name T2 best lastig is en wordt aangeraden je lichaam te laten wennen aan deze overgang van fietsen naar lopen in koppeltrainingen.”

De trainingsdag van Siosport was dus de uitgelezen gelegenheid voor Heleen om kennis op te doen en al het geleerde direct in de praktijk te testen. “Extra prettig vond ik het dat de training alleen voor vrouwen was en op de voor verkeer afgeslotenparcours plaatsvond.”

Sione gaf de deelneemsters handige tips: hoe richt je nu eigenlijk je eigen plekje in de wisselzone in, waar en hoe leg je je helm, schoenen etc. Heleen: “Ik vond het een leerzame en gezellige clinic en ga met vertrouwen naar mijn T2 wissels tijdens de 1/8 triathlon in Veenendaal (26 augustus) en Utrechtse Heuvelrug (9 september)!”