Speakers juichen startende triatletes toe

juni 25, 2016 //

“Als sporter kan ik niet meedoen, maar nu kan ik de wedstrijd als man toch een keer van dichtbij meemaken.” Aan het woord is Bart van der Wal, die dit jaar als speaker zal optreden bij de Vrouwentriathlon in Beesd. In Utrecht zal Wim van den Broek de dames wederom over de finish praten. Als ervaren speaker heeft hij al bij heel veel – meestal door mannen gedomineerde – wedstrijden gestaan. Wim: “Nu zijn de rollen omgedraaid. Mannen staan langs de kant en de vrouwen krijgen alle ruimte voor de wedstrijd.”

Voor Bart is het zijn Vrouwentriathlon debuut. Hij werd benaderd door organisator Sione Jongstra, die hij nog kent uit zijn tijd als fanatieke triatleet. “In het begin bij wat kleine evenementjes die ik zelf mede-organiseerde.” Na een heuse speakercursus van de triathlonbond in 2010 werd het serieuzer en speakerde hij her en der in het land. Soms ook samen met anderen, zoals met Wim.

In 2013 stopte Bart hij als speaker, om naast een gezin en drukke baan ook zelf te kunnen sporten. Behalve dan bij zijn eigen wedstrijd Rondje Eilanden en bij de Triathlon Spijkenisse: “Een mooie seizoensafsluiter met een biertje bij de finish.” Ook voor de Vrouwentriathlon maakt hij dit jaar een uitzondering!

Speaker Wim is een bekend gezicht bij de Vrouwentriathlon (zie foto boven). Ook hij werd een aantal jaren geleden gestrikt door Sione. Wim: “Ik was eerst verbaasd: een man aan de microfoon bij een Vrouwentriathlon, hoe zou dat uitpakken?” Ter voorbereiding op de wedstrijd bekeek Wim toen de deelnemerslijst, maar hij kende weinig namen. “Ik ben toen maar in het wilde weg gaan googelen wat ze deden in hun vrije tijd.” Zo kwam Wim er onder andere achter dat een aantal dames ambassadeursrollen vervulden in het bedrijfsleven en bleek één van de deelneemsters in Bahrein te wonen!

Inmiddels ziet hij in de uitslagen van ándere wedstrijden steeds meer bekende vrouwelijke namen terugkeren. Wim: “Atleten die voor het eerst meedoen bij een Vrouwentriathlon krijgen de smaak te pakken en doen later op hoger niveau triathlon, zoals bijvoorbeeld Heleen van der Meijden. Dankzij deze instapmogelijkheid groeien ze door in de sport.”

Bart verwacht in Beesd een gezellige wedstrijd met een gemoedelijke sfeer en veel startende triathletes. Bart: “Al heb ik meegemaakt dat vrouwen soms zelfs nog fanatieker zijn dan mannen!” Bart richt in Beesd graag de aandacht op de beginners. Bart: “Ik kan me nog goed herinneren dat speaker Henk Borgmeijer voor het eerst mijn naam noemde bij een wedstrijd én wist hoeveel minuten ik sneller was dan het jaar ervoor. Zijn voorbeeld ga ik eind augustus proberen te volgen!”