Speciale mannenserie tijdens Vrouwentriathlon Nijeveen

mei 28, 2014 //

/ /

De Vrouwentriathlon in Nijeveen op woensdagavond 11 juni krijgt bij wijze van proef een speciale mannenserie. De organisatie van deze ‘mannentriathlon’ is in handen van Siosport onder auspiciën van de Stichting Vrouwentriathlon. “Het aantal aanmeldingen voor de Vrouwentriathlon in Nijeveen blijft achter. Voor ons reden om een mannenserie te gaan organiseren zodat het evenement door kan gaan”, legt Sione Jongstra van Siosport uit.

“Op dit moment hebben we meer vrijwilligers dan deelneemsters. Organisatorisch gezien is het dus noodzakelijk deze stap te zetten, we willen de triathlon namelijk niet afgelasten.” Siosport en de Stichting Vrouwentriathlon zijn niet over één nacht ijs gegaan bij het nemen van deze beslissing. “Het is voor het bestuur van de Stichting Vrouwentriathlon een lastige beslissing geweest. Een mannentriathlon past namelijk niet bij de doelstelling van de stichting. Maar nood breekt wet. We hebben alle vrouwen die zich hebben ingeschreven voor de Vrouwentriathlon Nijeveen gevraagd wat zij van dit plan vinden. Drie deelneemsters waren negatief over het plan, maar toonden begrip voor de organisatorische noodzaak”, aldus Jongstra. Alle andere deelneemsters reageerden positief op het voorstel.

Omdat de Stichting Vrouwentriathlon uitsluitend triathlons voor vrouwen houdt, is de organisatie van het mannenonderdeel op 11 juni in handen van Siosport. Het is niet de bedoeling bij de triathlons in Utrecht en Beesd ook mannen te gaan toelaten. “Dat blijven gewoon vrouwentriathlons. We willen met deze mannenserie in Nijeveen kijken of we op die manier voldoende deelnemers kunnen krijgen zodat we nog steeds een Vrouwentriathlon in het noorden van het land kunnen blijven organiseren.”

Tijdens de Zwemloop Het Lint, die op zaterdag 19 april in Utrecht werd gehouden, hebben Siosport en de Stichting Vrouwentriathlon alvast ervaring kunnen opdoen met ‘gemengde deelnemers’: toen deden zowel vrouwen, mannen als kinderen mee. “De eerste editie van de Zwemloop Het Lint was een groot succes. Vandaar dat we het nu aandurven deze proef te gaan houden. Na afloop gaan we de triathlon in Nijeveen evalueren. De mening van de vrouwelijke deelnemers is voor ons daarbij van groot belang.” Wellicht krijgt de proef in Nijeveen dus een vervolg. “Het kan ook zijn dat we kiezen voor alleen vrouwen of misschien gaan we ons in Nijeveen juist richten op familietriathlons. Dat weten we op dit moment nog niet.”

De vrouwen starten woensdagavond 11 juni vanaf 19.00 uur, de mannen vanaf 19.15 uur. De afstand gaat zowel voor de vrouwen als de mannen over 1/16 (250 m zwemmen, 11 km fietsen, 2,5 km hardlopen) en 1/8 triathlon (500 m zwemmen, 22 km fietsen, 5 km hardlopen). Aanmelden kan via de website van de Vrouwentriathlon  of via de website van de Nederlandse Triathlonbond.