Sponsor in de spotlight: De Ontknoping

mei 23, 2022 //

Ze stond zelf al eens aan de start van de Vrouwentriathlon, is vaak als EHBO-vrijwilliger aanwezig bij onze wedstrijden én ze sponsort de lunchpakketten voor de vrijwilligers. Een mooi moment dus om Wilma Franke van De Ontknoping in het zonnetje te zetten.

De Ontknoping in Buren (Gld) is gespecialiseerd in vrouwen en hun hormonen. Zoals Wilma het zelf zegt: van pubertijd naar PMS (de heksenweek) naar menopauze en verder. PMS en de overgang kunnen veel klachten geven, zoals boosheid, emtionele problemen, buikpijn, hoofdpijn etc. Vaak worden klachten door zorgverleners niet serieus (genoeg) genomen en ‘moet je er maar mee leren leven’. “Er zijn echter allerlei oplossingen die jou kunnen helpen. Van voeding, beweging en slaap tot mineralen, kruiden en planten. Veel verzekeraars vergoeden vaak (een deel van) een consult vanuit hun aanvullende pakketten.”

Wilma is verpleegkundige én ervaringsdeskundige. “Mijn drijfveer om me in deze verpleegkundige specialisatie te verdiepen, kwam omdat ikzelf met klachten liep. Mijn huisarts zei alleen maar: ‘Stel je niet aan, dit hoort erbij. Gaat vanzelf over na je 60ste.’ Ik geloof dat ik toen 31 of 32 was. Ik kwam toen bij een verpleegkundige terecht (die later mijn collega werd). En we keken naar van alles. Hoe waren de vruchtbare jaren van mijn moeder en mijn zus. Had ik veel stress en kon ik goed ontspannen. Bewoog ik genoeg en hoe was de kwaliteit van slaap. Wat at ik en hoeveel. Werkelijk, doorgezaagd. Maar met goed resultaat.

Apetrots!

Wilma deed zelf ook mee aan de 1/16 afstand van de Vrouwentriathlon. “Ik deed mee met een stadsfiets. Ik kwam vanuit veel fysieke en mentale ellende en wilde binnen een uur finishen. Het werden geloof ik 49 minuten. Ik was de laatste en langzaamste maar ik was apetrots!” Meedoen aan de Vrouwentriathlon kan volgens Wilma op verschillende manieren: competitief of juist om boven jezelf uit te stijgen. “Bij de Vrouwentriathlon kun je gewoon je zelf zijn, stoer of een grijze muis, hip of alledaags, goed getraind of net beginnend, het maakt niet uit. Bovenal, we zijn allemaal vrouwen.”