Sporten op Lanzarote: ‘heel relaxed en goede begeleiding’

november 29, 2018 //

/ /

In maart 2019 organiseert Sione Jongstra van Siosport en tweevoudig wereldkampioene triathlon en drijvende motor achter de Vrouwentriathlon, voor de negende keer een trainingsstage naar Lanzarote. Een week om met vrouwen onder elkaar meer te leren over de triathlonsport. Ilona Heerdt uit Bussum is er ook dit keer weer bij. Alweer voor de zesde of zevende keer. Het exacte aantal weet ze niet. “Ik ben niet zo goed met jaartallen”, zegt ze lachend. Voor Hilda van der Veen wordt het wel de eerste keer. “En ik heb er heel veel zin in.”

In 2007 nam Ilona (55) voor het eerst deel aan een triathlon. “Het was voor mij toen allemaal nog niet zo serieus maar ik vond het wel leuk”, vertelt ze. “Toen ik een paar jaar later, ik weet niet precies wanneer, op internet een bericht tegenkwam over de trainingsweek van Sione Jongstra op Lanzarote, heb ik me ingeschreven. Omdat het me leuk leek om samen met andere vrouwen een weekje te sporten en vakantie te vieren.” Dat die eerste keer goed bevallen is, blijkt wel want Ilona gaat sindsdien elk jaar mee. “Het is zó relaxed en je krijgt hele goede begeleiding. Het is echt een week voor jezelf met allemaal mensen die hetzelfde willen”, zegt ze enthousiast.

Na die eerste trainingsweek op Lanzarote ging Ilona vaker deelnemen aan triathlons. Ook de Vrouwentriathlon in Utrecht stond op het programma. Daar ontmoette Ilona Sione opnieuw. “Ze herkende me tijdens de triathlon en ze stond me zo ontzettend fanatiek aan te moedigen. Zodoende ben ik met haar in contact gebleven. Haar enthousiasme voor iedereen maakt het zo mooi. Of je nu jong of oud, snel of niet snel bent, het maakt voor haar niet uit. Ze is er voor iedereen. Zeker in zo’n week als op Lanzarote. Je moet enkel willen sporten.” Het mooiste aan de week vindt Ilona, die in het dagelijks leven werkt als qualified person in de medische wereld, de eindwedstrijd. “Er wordt dan altijd een 3 delen triathlon georganiseerd en ondanks dat iedereen natuurlijk wil winnen, staat iedereen elkaar ook aan te moedigen. Dat is altijd heel erg leuk.” Ook dit jaar gaat de sportster weer deelnemen aan de triathlon op Lanzarote zelf. Voor de tweede keer. “Ook dat is heel bijzonder om mee te maken. Ik heb daar vorig jaar heel erg van genoten ondanks dat ik er toen alleen was.”

De triathlete gaat altijd in haar eentje mee met de trainingsstage en dat maakt haar niks uit. “Welnee. Je bent met elkaar en je hebt altijd aanspraak. Er komen er meer alleen en je bent er allemaal voor hetzelfde. Je bent daar echt met elkaar.”

Ambities

Ilona is ondanks haar 55 jaren nog vol ambities. Haar eerste triathlon, in 2007, was een 1/8e. Dit jaar volbracht ze voor het eerst een hele triathlon. “Daar heb ik samen met Sione, die nu mijn coach is, naar toe gewerkt. Ik zou heel graag de Ironman op Hawaï volbrengen maar daar moet je er eerst 12 voor volbrengen en deze hele, die ik in Keulen gedaan heb, valt niet onder die organisatie dus moet ik de komende jaren nog 12 doen. Het gaat dus nog wel even duren en misschien gebeurt het wel nooit maar het lijkt me wel super mooi.”

Hilda: ‘beter worden en meer leren, ook van anderen’

Voor Hilda van der Veen (49) uit Rotterdam wordt het de eerste keer dat ze mee op trainingsstage gaat naar Lanzarote. Sinds haar studententijd is Hilda een fanatiek hardloopster. In de vakanties pakt ze graag de fiets om met bagage hele fietsreizen te maken. “Van het een kwam het ander en zo besloot ik in 2012 voor de eerste keer mee te doen met een triathlon. Dat was een zestiende bij de Vrouwentriathlon.” Het enige wat niet super ging was het zwemmen. “En dus ben ik nu lid van de Westlandse Triathlon Vereniging om beter te leren zwemmen.”

Haar keus om mee te gaan op trainingsstage naar Lanzarote, is een gevolg van het plezier wat Hilda heeft in haar sport. “Ik wil eigenlijk nog wel wat beter worden en gewoon nog meer leren. Om dan met Vrouwentriathlon mee te gaan is dan niet zo gek. De gezellige sfeer, allemaal vrouwen onder elkaar: het hele plaatje sprak me wel aan.”, legt ze uit. “Ik ga er alleen naartoe. Ik heb nog wel binnen de vereniging rond gevraagd of er nog iemand mee wilde maar dat was niet zo. Nu ga ik dus alleen want mijn man, die ook wel triathlons doet, wilde liever gaan skiën.”

De Rotterdamse verwacht een leuke en sportieve week tegemoet te gaan. “Het wordt beslist een mooie mix van vakantie en sportief bezig zijn. Daarbij vind ik het leuk om weer andere mensen te leren kennen en ideeën uit te wisselen, de saamhorigheid te proeven want we delen allemaal dezelfde passie.” Ook Hilda gaat net als Ilona aansluitend aan de trainingsweek de triathlon op Lanzarote doen. “Het sluit mooi aan op de vakantie dus dat lijkt me heel mooi om deze wedstrijd mee te pakken. Het wordt vast een hele mooie week.”

Ga je mee?

Heb je ook zin om mee te gaan? Er zijn nog plaatsen beschikbaar! Op de website van Siosport vind je alle informatie over de sportieve week op Lanzarote.