Strijker en Pijnenburg winnen natte 6e editie Vrouwentriathlon Utrecht

juli 25, 2016 //

/

De ene bui na de andere trok over het parcours van de zesde Vrouwentriathlon in Utrecht. Dat was jammer voor publiek en vrijwilligers, maar de deelneemsters trokken zich er weinig van aan. Ine Strijker uit Ruinen won de 1/8e afstand, Hedwig Pijnenburg uit Woerden de 1/16e. “Als je bezig bent, heb je nergens last van,” was Pijnenburgs commentaar. De Vrouwentriathlon vond op zondag 3 juli plaats in de wijk Leidsche Rijn (Haarrijnse plas en Máximapark). Er waren ruim 200 deelneemsters, verdeeld over twee afstanden. De organisatie vat de wedstrijd samen in drie woorden: “nat maar succesvol”.

Het was natVoor Ine Strijker, winnares van de 1/8e afstand (500 m zwemmen, 24 km fietsen en 5 km lopen), was de aanloop naar de wedstrijd spannend geweest. Het verkeer zat niet mee vanuit haar woonplaats Ruinen, en ze kwam op het nippertje op tijd om haar startnummer nog op te kunnen halen. Daarna ging het echter van een leien dakje: “Bij het zwemmen ging ik mooi mee en ik had een snelle wissel. Bij het fietsen heb ik met een andere dame stuivertje gewisseld totdat zij ervandoor ging, maar die heb ik bij het lopen ingehaald.” Ze finishte in 1.16.24.

Strijker sloeg dus vooral bij het lopen haar slag. Ze is dan ook lid van een wedstrijdteam in die sport, Budget-Bestrating/Runnersworld uit Hoogeveen. Ze vertelt: “Ik doe vaker loopwedstrijden, en vroeger was ik wedstrijdzwemster. Fietsen doe ik erbij, zodat ik twee à drie triathlons per jaar kan doen. Daar heb ik altijd veel plezier bij!” Ze deed vorig jaar ook mee aan de Vrouwentriathlon in Utrecht, toen werd ze tweede.

Regen is lekker
De dame met wie Strijker stuivertje wisselde op de fiets, dat was Belinda Abbing uit Emmeloord, winnares in de 40+-categorie, met als eindtijd 1.20.27. Tweede overall werd Fiona Meuffels uit Echt, die als eerste uit het water was gekomen en die na afloop zei: “Slecht weer? Ach, je verstand op nul en gaan. Dan krijg je het toch wel warm. Ik vond de regen zelfs wel lekker om even af te koelen. En ik kon lekker mijn race doen.” De podiumplekken werden verder bezet door Karin van Leersum uit Harderwijk (3e overall, foto boven), Marlies van Breen uit Zeist (2e 40+) en Bonny van Sighem uit Utrecht (3e 40+).

Veel 50+’ers
Bij deze editie was er vanwege het grote aantal inschrijvingen van 50+-vrouwen bij de 1/8e afstand ook een prijs voor die leeftijdscategorie. Hilda Brak uit Zegveld ging ermee vandoor. Ook zij had zich weinig van de regen aangetrokken: “Terug van het fietsen dacht ik nog: zal ik droge sokken aantrekken? Maar het is goed dat ik dat niet gedaan heb, want door de plassen waren die binnen tien seconden alweer nat geweest!” Brak vond vooral het fietsparcours in het Máximapark prettig: “Lekker strak en vlak, amper wind, ik hoefde nauwelijks te schakelen.” Braks eindtijd was 1.26.36.

1/16e: winnares liep in de berm
De 1/16e afstand (250 m zwemmen, 8 km fietsen en 2,5 km lopen) werd zowel overall als bij de 40+-vrouwen gewonnen door Hedwig Pijnenburg uit Woerden, en net als Hilda Brak lid van atletiekvereniging Clytoneus in die plaats. Zij stond eerst ingeschreven voor de 1/8e afstand, maar ze kampt al een tijdje met een neurologische aandoening waardoor ze soms veel last heeft van kramp in haar voeten. Een korte afstand gaat dan beter, vandaar dat ze in overleg met de organisatie daarnaar overstapte. En met succes dus. Haar eindtijd was 39.40.

Ook Pijnenburg maakte het verschil bij het lopen, ondanks dat ze dat vooral in de berm had gedaan: “Zo’n zachte ondergrond van gras is beter voor dat probleem met mijn voeten, de blubber nam ik voor lief.” Pijnenburg werd op het podium van de 1/16e vergezeld door Doris Mayrhofer uit Best (2e) en Christine Rebello uit Hilversum (3e overall en 2e 40+).

Zonnig slot
Sione Jongstra, bestuurslid Stichting Vrouwentriathlon blikt tevreden terug: “Deze editie was nat maar succesvol. De regen was vooral jammer voor publiek en vrijwilligers. Vlak voor de eerste start, die van de 1/16e afstand om 10 uur, was het nog even spannend omdat het in de verte onweerde. Gelukkig bleef dat ver weg en met vijf minuten uitstel konden we gewoon starten en het programma verder oppakken.” Aan het eind kwam de zon door, zodat de wedstrijd met een zonnige prijsuitreiking en verloting afgesloten kon worden.

Alle uitslagen vind je hier.