Susie Cats en Femke Swiers winnen geslaagde 7e editie Vrouwentriathlon Utrecht

juli 22, 2017 //

Susie Cats uit Rotterdam deed bij de Utrechtse Vrouwentriathlon op zondag 25 juni haar eerste triathlon en ze won bij dat debuut meteen de langste (1/8e) afstand. Voor de winnares op de 1/16e afstand, Femke Swier uit Nieuw-Vennep, was het niet de eerste triathlon die ze deed, maar wel weer de eerste na tien maanden blessureleed. Er stonden dus twee blij verraste winnaressen op het hoogste treetje van het podium. De zevende editie van dit evenement in en om de Haarrijnseplas en in het Máximapark, was weer zeer succesvol, met ruim tweehonderd enthousiaste deelneemsters en onder prima sport-omstandigheden.

Op de 1/8e afstand lag Rianne Snel uit IJsselstein op kop toen ze aan het laatste onderdeel begon, 5 kilometer lopen. Susie Cats: “Ik had bij het fietsen veel vrouwen ingehaald en aan het eind iemand horen roepen dat ik tweede lag. Dat vond ik voor mijn eerste triathlon eigenlijk al heel mooi. Ik wist niet of inhalen zou gaan lukken, maar dat maakte niet uit: ik liep mijn eigen race. In mijn tweede looprondje haalde ik veel deelneemsters in, maar ik had geen idee of de nummer 1 daartussen zat. Pas toen ik de streep naderde, zag ik dat daar nog niemand achter stond. En toen hoorde ik mijn broer roepen: ‘Je hebt gewonnen!’” Susies tijd was 1u17:40 (over 500 meter zwemmen, 24 km fietsen en 5 km lopen). Rianne hield de tweede positie vast (1u18:16) en Nelleke Baldé uit Grijpskerke werd derde (1u20:22).

Susie Cats was dan wel debutante, maar met een stevige sportieve achtergrond als roeister. Ook deed ze in de aanloop naar de Vrouwentriathlon mee aan de voorbereidende wisselclinic die Siosport (partner van de Vrouwentriathlon) organiseerde, over de overgangen tussen de verschillende sporten. “Wat ik daar heb geleerd, is hartstikke nuttig geweest – zonder die goeie tips had ik vast niet gewonnen,” zei ze daarover.

Bij de oudere deelneemsters aan de 1/8e afstand was de uitslag bijzonder. Anke de Boer-van Genesen uit Almere won met 1u26:52 de leeftijdscategorie 40+, maar twee 50+-vrouwen waren sneller: net als vorig jaar won Hilda Brak uit Zegveld (1u25:03) die categorie; Kathy Rider uit Amersfoort werd tweede (1u26:20).

De kortere, 1/16e afstand (250 meter zwemmen, 8 km fietsen, 2,5 km lopen) werd gewonnen door Femke Swier in 39:01. Femke kampte tien maanden lang met een ontsteking aan haar scheenbeenvlies. In die tijd had ze wel gezwommen en gefietst, maar lopen zat er niet in. “2,5 kilometer lopen was nog een aardige uitdaging. Dat het is gelukt, is voor mij al een hele overwinning!” Tweede werd Monique de Ruijter uit Arnhem, in 41:45; derde Mariska Lugtenburg uit Nootdorp (42:35).

Het water in de Haarrijnseplas was dik 20 graden. Daarbij mag in wetsuit gezwommen worden, maar het hoeft niet. Marijke, derde op de 1/16e: “De watertemperatuur is me alles meegevallen, ook zonder wetsuit!” Hilde, de 50+-winnares, omschreef de omstandigheden zelfs als perfect: “Ik was blij dat we met wetsuit mochten zwemmen, dan houd ik door het grotere drijfvermogen meer energie over voor de andere onderdelen. Er stond een lekker windje en het was ideaal dat het koeler was dan eerder deze week. Gelukkig geen 30 graden meer zoals maandag!” Andere deelneemsters vonden de wind wel pittig, zowel op de fiets als bij het zwemmen in de golven.

De organisatie blikt terug op een geslaagde dag. Sione Jongstra van de Stichting Vrouwentriathlon: “We zijn vooral blij dat zo’n beetje iedereen die zich had ingeschreven is gekomen. Zeker omdat het weer een beetje somber was en het vanochtend vroeg nog regende. Maar gelukkig is het zo goed als droog gebleven en het liep allemaal op rolletjes: goede sfeer, enthousiaste deelneemsters!”