Tips ’n trics: wat doe je tegen zadelpijn?
maart 28, 2017 //Het is een veelgehoorde klacht van vrouwen die net beginnen met wielrennen: leuk hoor, dat fietsen, maar wat dóet het zeer, zo’n smal zadel. Voor menigeen is dat dan ook weer de reden waarom het wielrennen vroegtijdig wordt beëindigd. Ze denken dat het erbij hoort, die zere billen en vooral dat zere schaambeen, en besluiten dat wielrennen blijkbaar niet aan hen besteed is. Dat is zonde, want die pijn is heel makkelijk te verhelpen. We geven je daarom deze maand tips ’n trics tegen zadelpijn.
De belangrijkste tip: koop een zadel dat geschikt is voor jou! Veel racefietsen zijn uitgerust met een (standaardmaat) smal racezadel. Voor veel mannen – en trouwens ook veel vrouwen – geen enkel probleem, maar een standaard zadel is niet voor iedereen geschikt. Er zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen het vrouwen- en mannenbekken: de positie van de zitbotjes is daardoor anders. En juist die zitbotjes willen graag ondersteuning.
Heb je een breed bekken, dan is fietsen op een smal zadel een ware kwelling. De zitbotjes worden niet ondersteund en daardoor komt er veel te veel druk op je schaambeen. Fiets daar vooral niet te lang mee door, maar ga op zoek naar een ander zadel. Je kunt jouw bekken – en dan vooral de afstand tussen de zitbotjes – zelf opmeten door op een stuk karton te gaan zitten en de afstand te meten tussen de twee ‘deukjes’ die zijn ontstaan. Je kunt je ook laten adviseren bij een goede wielerzaak natuurlijk. Veel fabrikanten en gespecialiseerde fietszaken geven je tegenwoordig de mogelijkheid om een zadel eerst een paar weken uit te proberen voordat je overgaat tot een definitieve aankoop. Vraag hier dus naar!
Verder kan het handig zijn om een zadel te kiezen met een uitsparing in het midden. Maar dat is afhankelijk van hoe ver je naar voren buigt bij het fietsen. Met name triathleten hebben nog wel eens een diepe fietshouding. Je zou ook kunnen kiezen voor een complete fietsmeting waarbij ook wordt gekeken naar hoever je jouw bekken kantelt en waar dan de druk ontstaat. Hoe minder druk op het schaambeen, des te prettiger zal je zitten.
Een andere belangrijke tip is: ‘eelt kweken’. Als je een tijdje niet zoveel hebt gefietst of als je langere afstanden gaat rijden, dan moet jouw lichaam daar aan wennen. Je moet zogezegd wat ‘eelt kweken’. Je moet alleen niet elke keer na een tocht met tranen in de ogen van de pijn afstappen. Heb je na een fietstocht last van een branderig gevoel? Dan kan het helpen om te smeren. Een goedkope oplossing is een dikke klodder vaseline of uierzalf op je schaamlippen smeren. Fiets je veel en lange(re) afstanden, dan kan broekenvet aan te raden zijn. Dit is veelal online verkrijgbaar of bij de betere wielerzaken. Het gebruik van smeersels is heel persoonlijk: de één zweert erbij, terwijl de ander er niets van moet weten. Test uit wat voor jou werkt. We wensen je veel veilige kilometers toe met zo min mogelijk zadelpijn!