Tips ‘n trics: wat moet je eten en drinken tijdens een wedstrijd?

mei 26, 2016 //

Koolhydraten stapelen, koolhydraten laten staan, eiwitten aanvullen, mineralen nemen vooraf of juist na afloop, suikers, geen suikers, water drinken, sportdrank drinken. Als het gaat om voedingsadviezen rondom sporten kun je soms het spoor wel eens bijster raken. Wat moet je nu eigenlijk eten en drinken in aanloop naar, tijdens en na afloop van een Vrouwentriathlon? We geven je de belangrijkste tips.

Bij de Vrouwentriathlon kun je kiezen uit een 1/8 (500 m zwemmen, 20km fietsen, 5km hardlopen) of 1/16 afstand (de helft daarvan). Sione Jongstra van de Vrouwentriathlon geeft voedingstips: “Omdat de afstanden van de Vrouwentriathlon niet extreem lang zijn, is eten tijdens het evenement van minder groot belang. Zorg dat je van tevoren goed eet, maar niet te zwaar. Koolhydraten stapelen hoeft bijvoorbeeld niet.”

Essentieel bij de Vrouwentriathlon is voldoende drinken. Want vochtverlies is prestatieverlies! Sione: “Voorafgaand aan het evenement en tijdens het fietsen kun je bijvoorbeeld een isotone sportdrank nemen. Dit is met name van belang bij warm weer en wordt aanbevolen boven alleen maar water drinken. Ook na afloop wil je het verloren vocht en mineralen weer aanvullen. Daarnaast zorgt een combinatie van eiwitten en koolhydraten voor een sneller herstel.” Bij de finish van de Vrouwentriathlon vind je daarom altijd sportdrank, water en wat eten zoals bananen en koekjes. Zo vul je snel en makkelijk weer aan wat je bent kwijt geraakt tijdens de wedstrijd. En de koekjes zijn misschien niet het beste eten om aan te vullen, maar ze zijn wel lekker…!