Tips ’n trucs: alles wat je weten moet voor de Vrouwentriathlon

juni 18, 2018 //

/

Het is bijna zo ver: de Vrouwentriathlon in Utrecht. We hebben hieronder alles op een rijtje gezet wat we in de loop der jaren aan tips en adviezen van en voor deelneemsters verzameld hebben. Doe er je voordeel mee!

• Zorg dat je goed hersteld bent van het trainen. Om in topvorm aan de start te staan, kun je het beste de laatste dagen goed uitrusten. De verleiding kan groot zijn om op het laatst nog hard te trainen, maar doe dat niet. Je kunt beter ietsje ‘ondertraind’ aan de start staan dan moe. Wat je eventueel wel nog kunt doen, is even iets korts en fels, zodat je spieren hun spanning houden. Dat heeft vooral nut als je je van een paar dagen rusten slap en futloos gaat voelen. Maar vooral niet lang of zwaar trainen nog!

• Voor zo’n korte triathlon als de 1/8e en de 1/16e hoef je niets speciaals te doen qua eten en drinken van tevoren, maar het is natuurlijk niet fijn als je eten in de weg zit. Eet dus goed, maar houd het licht, met liever wat meer koolhydraten dan vet. Maar overdrijf het niet, ga niet ineens heel gek of anders eten. Zie ook de tips voor eten en drinken tijdens de wedstrijd. Let op: tijdens het fietsen is er geen verzorging. Zet dus een eigen bidonhouder en bidon op je fiets.

• Zorg dat je weet waar je aan toe bent, dus lees de wedstrijdflyer en verdiep je in het parcours (inclusief hoe de wisselzone in elkaar zit, dus waar je erin en eruit moet).

• Ken de spelregels, in het bijzonder dat je voldoende afstand moet houden bij het fietsen (niet stayeren) en geen hulp mag aannemen van buitenaf. Deze twee en de tien andere belangrijkste regels staan op de NTB-flyer, en wil je het heel precies weten, lees dan het NTB-wedstrijdreglement.

• Check tijdig je fiets: banden in orde, remmen goed, alles werkt? Misschien wil je hem nog even poetsen ook. En hoe is het met je ketting? Een beetje smering is voldoende!

• Pak je spullen de avond van te voren in. Daarvoor hebben we bij de Vrouwentriathlon al jaren de ongeëvenaarde checklist – dé paklijst voor elke triatleet!

• Beslis niet op het laatst om de boel nog om te gooien: houd je bij wat je had bedacht en waarmee je hebt getraind. Oftewel: de wedstrijd is niet het moment om nieuwe dingen uit te proberen.

• Plan je reis, met behulp van de routebeschrijving. Zorg er daarbij voor dat je ruim op tijd bent, met voldoende marge voor de start.

• Vlak voor de start: meld je aan, zet je spullen klaar in het parc fermé, bekijk de wisselzone met z’n in- en uitgangen (tip: wandel de hele route een keer, dus hoe je uit het water komt, met je fiets verder gaat, hoe je met je fiets terugkomt en er weer uit gaat voor het lopen), kom naar de briefing en doe mee aan de warming-up (zie programma).

• Hoe zat dat ook alweer met die chip voor de tijdmeting en het bandje om je enkel? Lees onze uitleg! Aanvulling daarop nog: doe het bandje bij voorkeur om je linkerenkel, dan kan het niet tegen je ketting, derailleur of buitenblad komen.

• Bij bijzondere omstandigheden op het allerlaatst: check het laatste nieuws, op onze website, Facebook en Twitter. Mocht er op korte termijn iets belangrijks zijn, dan melden we het daar. Het is bij de Vrouwentriathlon nog nooit voorgekomen, maar het gebeurt bijvoorbeeld een enkele keer dat het zwemmen moet worden afgelast. We hopen dat niet, maar als er zoiets is, melden we dat via onze kanalen.

Word je hartstikke zenuwachtig van zo’n hele waslijst aan tips en dingen die je moet weten en onthouden? Geen nood: een beetje wedstrijdspanning hoort erbij en verder hebben we ook daarvoor goeie adviezen!
Als aller-, allerlaatste advies: geniet ervan!