Tips ‘n trucs: draag je een sportbeha bij triathlons?

januari 27, 2016 //

Meedoen aan de Vrouwentriathlon is voor veel deelneemsters de eerste kennismaking met de triathlonsport. We kunnen ons indenken dat aanstaande en/of beginnende triatletes vele vragen hebben. Daarom hebben we een speciaal mailadres geopend waar je al jouw prangende vragen over triathlon in het algemeen en de Vrouwentriathlon in het bijzonder kwijt kunt! Elke maand zetten we een vraag of specifiek onderwerp centraal in de rubriek Tips ’n trucs. Deze maand: de sportbeha.

Bianca mailde ons met haar vraag: “Ik heb een misschien rare maar naar mijn idee ook relevante vraag, hoe doen de dames het met hun borsten? Ik heb een vrij grote cupmaat en loop met een stevige sportbeha, ik kan me niet voorstellen dat een triatlonpak stevig genoeg is…omdat het mijn ambitie is volgend jaar een 1/4 of 1/8 triathlon te doen, ben ik erg benieuwd!”

Om jullie een idee te geven van hoe andere vrouwen dat doen, geven twee leden van ons organisatieteam antwoord op deze vraag

Antwoord Louise: ik heb cup A en kan bijna zonder, alleen bij lang hardlopen is het nodig. Ik heb steeds meer moeite om zo’n kleine maat te vinden in de winkels! Ik heb wel een paar prima sportbeha’s, die gaan al jaren mee, en een stevige beha uit één stuk doet het ook uitstekend en daar kan ik ook prima mee zwemmen. Voordeel daarvan is dat er geen haakjes in je rug kunnen boren. Ik heb het wel allemaal uitgeprobeerd, en ik vond het in het begin vooral wennen dat de combinatie van BH + band hartslagmeter + triathlonpakje + wetsuit bij elkaar vrij veel druk geeft rond je borst, dat voelde eerst wat benauwd, dat moest echt wennen.

Antwoord Nienke: ik heb een grote cupmaat (E/F) en draag daarom altijd een sportbeha bij triathlons. Ja, de beha wordt nat, maar dat merk je tijdens de wedstrijd echt niet. Na het zwemonderdeel spring je immers op de fiets en de rijd je jouw triathlonpakje én beha gewoon droog. Ik dacht dat het misschien wat vreemd zou voelen om te zwemmen met een beha, omdat ik bij een gewone zwemtraining geen beha draag. Maar ik merk er helemaal niets van. Ik zou eigenlijk iedereen aanraden een bh of verstevigde sporttop of iets dergelijks te dragen, ook bij een kleine cupmaat. Met name hardlopen is belastend voor het borstweefsel. Dat merk je wellicht bij een kleine cupmaat minder snel, maar je kunt er jouw borsten wel door beschadigen.

Heb je een grotere cupmaat? Bezuinig dan zeker niet op een goede sportbeha! Niets zo vervelend als de hele tijd met een arm voor je borst te moeten lopen omdat de boel anders zo heen en weer slingert. Sommige triathlonpakjes hebben een versteviging in het cup-gebied, voor veel vrouwen kan dit al voldoende ondersteuning bieden.

Heb jij ook een vraag? Mail ons dan: vraag@vrouwentriathlon.nl en wie weet vind je het antwoord binnenkort terug in deze rubriek!