Tips ‘n trucs: Fiets ophangen in de wisselzone

februari 25, 2016 //

Hoe hang je je fiets het handigste op in de wisselzone? Dat leer je met deze tips ’n trucs. Meestal is het de bedoeling dat je de fiets aan een buis ophangt. Dat kan aan je stuur of aan je zadel. Wat de beste manier is, is een kwestie van snelheid en stabiliteit – en soms van gewoon de regels volgen.

Je kunt je fiets stabiel aan de remgrepen ophangen. Dat ziet er zo uit (de foto’s zijn van de Vrouwentriathlon in Beesd, augustus 2015):

Fiets hangt aan remgrepen

Maar dat is niet de handigste manier van ophangen voor de start. Immers, op deze manier haakt je stuur nogal om de stang heen, en bovendien staat je fiets zo omgekeerd aan de richting waarin je ermee weg gaat lopen. Dan kost wegkomen net iets meer tijd en gehannes. Bij de wissel heb je vaak een boel aan je hoofd en haast, dus dan is het wel fijn als je fiets zó voor het grijpen hangt.

Handiger is het daarom om de fiets aan je zadel op te hangen. Bij de Vrouwentriathlons mag dat altijd. Je kunt hem aan de achterkant van je zadel hangen:

Fiets hangt aan achterkant zadel

Voordeel daarvan is dat je zo op z’n allersnelst weg bent: de fiets haakt nergens achter, je tilt hem op en kunt zo vooruit. Maar niet alle zadels zijn ervoor geschikt en bovendien hangt je fiets zo niet stabiel. Er wordt tegen die buizen gestoten en geduwd, en dan moet je fiets wel blijven hangen natuurlijk.

Beter is dan om hem aan de voorkant van het zadel te hangen:

Fiets hangt aan voorkant zadel

Ook dan ben je heel vlot weg, meteen in de goede richting, en je fiets hangt stabieler. Je helm kun je zo bovendien prima kwijt op het stuur.

Bij de Vrouwentriathlon mag je je fiets ophangen zoals je wilt, je moet er alleen voor zorgen dat je de fiets ná het fietsonderdeel weer op dezelfde plek terug hangt. Er zijn echter ook triathlons waar het verplicht is om eerst je fiets aan het zadel te hangen en na het fietsen aan de rembeugels terug te hangen. Ga altijd goed na wat de regels zijn!

Dus: als het even kan, hang dan altijd je fiets op aan de buis met de voorkant van het zadel. Lukt dat niet, zoek dan naar het beste alternatief. Hang bij terugkomst in de wisselzone – dus na het fietsonderdeel – de fiets ‘in de loop’ op; je hoeft nu niet meer met je fiets weg, dus je hoeft deze niet meer te draaien. Dit scheelt je tijd en je belemmert hierdoor geen andere deelneemsters.