Tips ’n trucs: hoe blijf je gemotiveerd in de winter?

september 28, 2017 //

De lente en de zomer zijn bij uitstek geschikt om de verschillende triathlondisciplines te trainen. De temperatuur is aangenaam, het zonnetje schijnt vaak en het is lekker lang licht. Je bent veel buiten, om in de tuin te werken, een terrasje te pakken met een vriendin én om te sporten. Het kost je geen moeite om te trainen. Sterker nog, het is heerlijk om in de lente en zomer te trainen. Maar dan staat de winter voor de deur…

Niet alleen worden de dagen korter, maar het wordt ook donkerder en kouder. Kost het je normaal gesproken weinig moeite om ’s morgens voor het werk te gaan trainen, nu is je bed heerlijk warm en blijf je liever liggen. ‘Vanavond dan maar’, denk je en je draait jezelf nog een keertje om. Maar als je thuiskomt lonkt de bank en een goed boek om bij weg te kruipen. Voor je het weet, heb je al een week niet gesport en wordt het steeds lastiger een nieuw ritme te krijgen.
Hardloopster in winterse omstandigheden
Klinkt dit bekend in de oren? Zonde toch? Juist in de winter is het belangrijk om fit te blijven. Al was het maar om een winterdip te voorkomen. Deze tips helpen je om gemotiveerd te blijven in de komende donkere maanden:

1. Houd een doel voor ogen
Het doel ‘fit blijven’ is niet genoeg. Houd focus door voor jezelf duidelijke, meetbare doelen te stellen. Plan een hardloopwedstrijd of doe mee aan een squat- of yoga-challenge. Dit geeft je richting en je daagt jezelf ermee uit.

2. Maak een schema
Vrijwilligster Debbie Wijman van het pr-team vertelt: “Voor mij werkt dit het beste. Op maandag ga ik hardlopen, op dinsdag zwemmen en op woensdag heb ik een spinningles, gevolgd door een yoga-sessie, op donderdag heb ik een rustdag en op vrijdag en zaterdag ga ik respectievelijk hardlopen en zwemmen. Ik denk er niet over na of ik zin heb of niet. Het staat in mijn schema en dus doe ik het gewoon.”

3. Houd je progressie bij en deel je prestaties
Hou je van statistieken en vind je het leuk om je progressie bij te houden? Download dan een sportapp! Debbie: “Ik gebruik zelf de Garmin-app en Strava maar er zijn veel fijne apps te gebruiken die je snelheid, hartslag en afstand vastleggen.” Het leuke van deze apps is dat je je resultaten ook kunt delen met vrienden. Dat maakt van het sporten een uitdaging én zo motiveer je elkaar ook. Als je namelijk ziet dat jouw beste vriendin al twee keer heeft hardgelopen deze week, dan wordt het voor jou ook weer eens tijd om te gaan…Maar ook social media zijn bij uitstek geschikt om je prestaties te delen. “Vooral via Instagram heb ik een heel leuk contact gekregen met andere sporters. Door elkaar te motiveren en te complimenteren breng je elkaar verder en houd je het vol”, aldus Debbie.

4. Doe eens wat anders
Laat eens een keer je sporthorloge thuis en ga lekker rennen zonder tijd en afstand bij te houden. Neem in de sportschool een andere les dan gebruikelijk of probeer een keer een heel andere sport uit. De winter is bij uitstek geschikt om af te wisselen en zo plezier te houden in het sporten. Als je een heel andere sport gaat doen, pas dan wel op voor blessures. Een obstacle run of modderrace is ontzettend leuk om aan mee te doen, maar je zult de eerste niet zijn die er een nare blessure aan over houdt. Goed op blijven letten dus!

5. Train met anderen
Het lastigste deel van trainen is vaak niet de training zelf maar om je er toe te zetten. Trainen in een groep of met een vriend(in) geeft je vaak net dat zetje en – ook niet onbelangrijk – veel mensen presteren beter wanneer er verwachtingen van anderen zijn.

6. Beloon jezelf
De leukste tip hebben we voor het laatste bewaard. Voor welke beloning kom jij van de bank af? De taart na een intensieve fietstraining om je koolhydraten op peil te krijgen? Het warme bad om je spieren soepel te houden? Wat het ook is; beloon jezelf! Geef jezelf een borstklopje na een verregende training of koop een leuke nieuwe outfit. Want dat heb je wel verdiend na al die trainingen.