Tips ’n trucs: houd je materiaal schoon in de winter
november 29, 2017 //Nu we de winter in zijn gegaan, willen we jullie graag wat tips geven voor fietsen in de winter en vooral: hoe houd je je materiaal schoon? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alleen maar op de hometrainer of Tacx te fietsen, maar buiten rijden is natuurlijk wel zo fijn. Maar hoe voorkom je nu lekke banden bij nat weer? En hoe krijg je je fiets weer mooi schoon?
Lekke band voorkomen!
- In het najaar en de winter is het vaak nat buiten. Daardoor loop je meer kans op lekke banden, omdat door de vochtigheid er van alles aan je banden blijft plakken. Controleer daarom na elk ritje (of tijdens een pauze) even je banden op kleine dingetjes die een lek kunnen veroorzaken, zoals steentjes.
- Rijd je toch lek? Dan is het wel zo prettig om vlug je band te kunnen wisselen zodat je snel weer verder kunt. Heb je geen handigheid in bandje wisselen? Geef je dan nog snel op voor de clinic bandje wisselen op 9 december aanstaande.
- Wil je de kans op lek rijden verkleinen? Er bestaan speciale ‘winterbanden’ voor racefietsen. Deze geven meer rolweerstand, maar voor de trainingen in de winter is dit niet erg.
Fiets poetsen, waar moet je op letten?
- Als je in de regen (of nattigheid) hebt gereden, dan is het verstandig om je fiets direct weer goed schoon en droog te maken. Door je fiets goed te drogen, voorkom je dat onderdelen gaan roesten. Heel belangrijk bij schoonmaken: de ketting! Hoe viezer de ketting, des te eerder zal deze slijten. En als je ketting slijt, dan slijt je cassette ook. Maak je ketting dus goed schoon, verwijder zand en andere troep. En smeer na het schoonmaken de ketting weer in met olie/teflon. Ket erop dat de ketting echt goed schoon is, anders hecht het smeermiddel niet goed. En gebruik vooral niet té veel olie. Sommige sporters zijn veel te scheutig waardoor hun ketting echt onder het vet zit.
- Check je ketting trouwens ook op slijtage. De globale stelregel is dat een ketting na ongeveer 3.000 km aan vervanging toe is. Er bestaat ook een tooltje om te checken of je ketting versleten is: valt het tooltje tussen de ketting door, dan is deze aan vervanging toe.
Extra materialen tegen nattigheid of kou
- Volgens sommige wielrenners is het not done, maar wij malen daar niet om: een ass saver (spatbord) op je fiets. Zo krijg je bij nat weer veel minder natte billen. En uiteraard is het handig om geen witte broek of witte kleding te dragen, moddervlekken gaan er namelijk vaak lastig uit. Ass savers zijn vaak eenvoudig vast te maken aan de zadelpen (en er ook makkelijk weer af te halen) en kosten nog geen tientje.
- Last van natte en dus koude voeten? Investeer dan in overschoenen. Je trekt ze aan over je fietsschoenen en ze zorgen ervoor dat je veel minder natte en koude voeten zult hebben.
- Ook een absolute must bij kou: goede thermo- en fietskleding. Heb je het vaak koud op de fiets in de winter? Trek dan eens een extra laagje aan. Heb je het nog steeds koud en beleef je er totaal geen plezier aan? Ga dan niet! Sporten moet leuk zijn, ook in de kou. Is de temperatuur rond het vriespunt, vraag je dan echt af of het zinvol is om buiten te gaan fietsen. Word je er beter van of is het verstandiger een alternatieve training te doen?
- Voor de koude, winderige dagen is een windstopper ook echt een aanrader. Dit is een soort hesje dat je over jouw kleren kunt dragen en het houdt – zoals de naam al zegt – de wind tegen zodat je bovenlichaam lekker warm blijft. Geen budget meer voor een windstopper? Dan kun je ook kiezen voor de ouderwetse oplossing: een paar kranten onder je shirt stoppen!
- En over kranten gesproken: ideaal hulpmiddel bij natte schoenen. Eenmaal thuis gekomen stop je een dikke prop kranten in je fietsschoenen. Haal deze er na één of twee uren uit en stop er nieuwe proppen krant in. Je schoenen drogen gegarandeerd goed op. Zet ze niet bij de verwarming of open haard, op die manier zal het materiaal snel uitdrogen en gaan scheuren.