Tips ’n trucs: Startnummer bevestigen

maart 24, 2016 //

Bij een triathlon krijg je een startnummer van de organisatie. Je krijgt vaak maar één startnummer dat je tijdens het fietsen op je rug en tijdens het lopen op de borst moet dragen. Maar hoe bevestig je deze nou handig? Bedenk in elk geval vóór de wedstrijd al hoe je het nummer wilt bevestigen. In de wisselzone nog hannesen met speldjes op je kleding is zonde van je tijd!

Bij de Vrouwentriathlon zitten de speldjes in je inschrijftas, bij andere wedstrijden kan je voor de zekerheid zelf veiligheidsspelden meenemen.

Zwem je in badpak en trek je voor het fietsen en hardlopen een T-shirt aan, dan kun je het nummer van tevoren op je shirt spelden. Bevestig het nummer in dat geval op de voorkant (!) van je T-shirt, zodat het  zichtbaar is als je over de finish komt.

Ga je voor de combi badpak met sportbroek of heb je een triathlonpakje? Dan zijn er andere opties.  Er zijn speciale ‘racebelts’ of startnummerbanden verkrijgbaar, waar je het wedstrijdnummer gemakkelijk op kan bevestigen door middel van drukknopen of koordjes. De band is voorzien van een kliksluiting die je snel om je middel kan doen. Bij het wisselen van fietsen naar lopen draai je de band gewoon om. Voordeel bij langere afstanden is dat je er ook gelletjes achter kan klemmen. Een nummerband heb je al voor ongeveer een tientje bij diverse (web)winkels.

Wil je (nog) niet investeren in een startband, dan heeft Laura Kieftenbeld van de Vrouwentriathlon een simpele en goedkope oplossing: “Ik heb voor een euro bij de naaiwinkel een breed elastiek gekocht en de uiteinden aan elkaar geknoopt. Met speldjes zet ik het nummer daarop vast. Na het zwemmen doe ik deze zelfgemaakte startband over het hoofd en na het fietsen draai ik deze snel om. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je éérst je elastiek over je hoofd doet en dan pas je fietshelm opzet!”