Tips ’n trucs: tijdens een triathlon plassen?

april 29, 2016 //

Tijdens korte wedstrijden zoals de 1/16 en 1/8 Vrouwentriathlon hoeven de meeste deelneemsters niet te plassen. In Beesd kun je zelfs, zoals je op de foto ziet, meteen over de finish het toiletgebouw induiken. Maar wat als je toch onderweg moet, of als je eens een langere wedstrijd doet? Dan wordt het een sanitaire stop of sportend plassen. Een stop kost meer tijd, maar sportend plassen moet je kunnen en willen!

Sanitaire stop

Bij veel triathlons zijn er in de wisselzone en soms ook langs het parcours dixies. In het water is het ook geen probleem: plassen in je wetsuit, je moet er misschien even aan wennen, maar onthoud: de meeste triatleten doen het!

Voor daarna, op het fiets- en loopparcours, is het handig om te oefenen met plassen langs je been, dus door de pijp van je trisuit opzij te trekken. Je trisuit helemaal aan en uit trekken kost wel erg veel tijd. Je kunt ook gewoon op de grond gaan zitten in de wisselzone en de boel laten lopen, door je pak heen. Het lijkt dan net of het vocht van je pak afkomt. Trek tegelijkertijd je schoenen aan en het bespaart tijd. Houd er rekening mee dat wildplassen op veel plekken officieel verboden is; maak gebruik van de toiletten die de organisatie beschikbaar stelt.

Sportend plassen

Plassen zonder ervoor te stoppen kan tijdens alle drie de sporten en het bespaart je tijd. De kern ligt in ontspanning en dat vereist enige oefening. Tijdens het zwemmen kun je plassen als je voldoende ontspant. Op de fiets is plassen het handigst in een afdaling (dan houd je vaart) of als je gaat staan. Let op: dit vergt wel enige oefening én in Nederland hebben we niet zoveel afdalingen. Plas door je broek heen en spoel eventueel tijdens het fietsen met een bidon met water na. Bij het lopen plas je het beste voor een drankpost, ook om te kunnen naspoelen.

En ja, bij het fietsen en lopen loopt de plas dus langs je benen. Je schoenen worden nat, daardoor kun je meer last krijgen van blaren, en ze gaan ervan stinken (je zadel ook). Tip: bakpoeder in je schoenen en dan in de zon laten staan helpt tegen de lucht, en je zadel schoonmaken met azijn.

Louise Cornelis, die aan het trainen is voor haar eerste hele triathlon: “Bij zwemmen ben ik inderdaad aan het oefenen met plassen. Het valt nog niet mee, zo ver ontspannen dat het wil komen! Aan het eind van het vorige openwaterseizoen ging het net een beetje lukken. Ik heb nu nog niet buiten gezwommen, ik ben benieuwd of ik het nog kan. Nee, in het zwembad oefen ik het niet, gedsie! Bij het fietsen lopen plas ik niet in mijn broek, dat vind ik niks. Ik doe toch niet mee voor de prijzen, en die paar minuten die ik verlies met een pitstop, daar zit ik niet mee. Mij lijkt pies in je broek gewoon niet fijn. Ik moet dan altijd denken aan wat ik een keer las op het Triathlonforum, van Dennis: ‘‘t is een rare wereld, eerst leren ze je af om in je broek te plassen en nu mag het weer.’ “

Tot slot: ga het plassen niet vermijden. Blijf niet voortsukkelen met een al te volle blaas die je in de weg zit. En blijf vooral drinken. Met een beetje zout of dorstlesser in je bidon voorkomt je dat je al te vaak moet.  Maar bij een lange wedstrijd is het niet goed als je onderweg helemaal niet moet plassen: dat is een teken van uitdroging.