Tips ’n trucs: verbeter je zwemslag deze winter

december 29, 2017 //

Veel vorst of sneeuw hebben we nog niet gehad, maar het venijn van de winter komt vaak pas in het nieuwe jaar. Winterse omstandigheden maken hardlopen of fietsen soms lastig. Kies er daarom voor om in de winter eens extra aandacht te besteden aan het eerste onderdeel van de triathlon: zwemmen.

Menig (beginnend) triatleet kan aardig hardlopen of fietsen. Maar het aantal atleten dat ook nog eens goed kan zwemmen, is flink schaarser. “Over het algemeen is zwemmen nog steeds de zwakste discipline onder de triatleten”, vertelt Sione Jongstra van Siosport. “Dat komt met name doordat veel atleten pas op latere leeftijd starten met triathlon. Zwemmen is echt een technische sport, je moet vaak toch uit het zwemmen komen om dit goed onder de knie te krijgen.”

Maar wat doe je als je niet al van jongs af aan hebt gezwommen? Een aanrader is een techniekcursus, bijvoorbeeld een cursus borstcrawl. Er worden in het hele land momenteel allerlei cursussen aangeboden op divers niveau, van beginner tot gevorderden. Veelal bieden deze cursussen ook zwemschema’s en ‘huiswerk’ aan voor een tweede keer zwemmen in de week. Heb je meteen een stok achter de deur om vaker dan één keer per week te gaan zwemmen.

Vrijwilligster Nienke deed een paar jaar geleden mee aan een borstcrawlcursus. “Ik heb er erg veel aan gehad. Toen ik in 2014 aan mijn eerste 1/8 triathlon meedeed, kón ik niet eens borstcrawl zwemmen. Sterker nog: ik zwom schoolslag met mijn hoofd boven water! Inmiddels kan ik een redelijke borstcrawl – nou ja, voor mijn doen redelijk haha – en hoef ik niet na een halve baan al aan een zuurstoftankje. Schoolslag blijft voor mij wel een favoriete slag, in wedstrijden grijp ik daar toch vaak op terug. Maar ik hoop dat borstcrawl het steeds meer gaat overnemen, daarmee ga ik toch harder. Ik kan zo’n cursus aan iedereen aanraden, ik vond het erg leuk om met een kleine groep en een trainer aan de slag te gaan met techniek. Bijkomend voordeel: het zwembad bood cursusdeelnemers gratis toegang aan voor vrijzwemmen. Daarmee haalde ik de investering in de cursus er ruimschoots weer uit!”

Heb je geen zin (of geen budget) voor een techniekcursus, probeer dan techniek in te passen in je zwemtrainingen. Online zijn vele filmpjes te vinden over zwemtechniek. Op YouTube bijvoorbeeld vind je vele voorbeelden van hoe je je slag kunt verbeteren. Het lastige van op deze manier trainen is echter dat je geen feedback krijgt van een trainer die kritisch naar je techniek kijkt. Het kan dus handig zijn om toch eens aan een één- of meerdaagse curcus, clinic of trainingsdag mee te doen en zo wat tips op te doen. Of neem een zwemmaatje mee en laat hem of haar eens een filmpje maken van hoe je zwemt. Je kunt dan direct verbeterpunten zien.

En een hele belangrijke tip: houd je training afwisselend. Twintig baantjes in hetzelfde tempo en dezelfde slag zwemmen, dat kunnen we allemaal wel. Probeer techniek, interval en duur af te wisselen.