Tips ’n trucs – wat je moet weten als je aan de Zwemloop mee gaat doen

januari 27, 2018 //

/

Mogen twee mannen een duo vormen? En moet elk teamlid alle afstanden doen? Hoe lang zijn de afstanden voor de kinderen? Mag ik mijn dochter helpen bij het klaarleggen van haar spullen in de wisselzone? En hoe meten jullie de zwemtijden eigenlijk? Zoals elk jaar kwamen er ook nu weer veel vragen via mail en facebook bij ons over de Zwemloop. Daarom zetten we deze keer in Tips ’n trucs Zwemloop Het Lint centraal en geven we je wat handige tips.

Alles wat je moet weten over de duo’s
Bij de duo’s moet minstens één teamlid vrouw zijn. Je kunt dus meedoen in de combinatie vrouw-man of in de combinatie vrouw-vrouw. Beide teamleden schrijven zich afzonderlijk in, maar geven bij de inschrijving aan met wie zij een duo vormen. En beide teamleden volbrengen elk afzonderlijk de 1/8e afstand: 500 meter zwemmen en 5km hardlopen. De tijden van de twee teamleden worden bij elkaar opgeteld. Het snelste duo wint een heerlijke paastaart van Bakkerij Akkermans uit Vleuten.

De Zwemloop voor kinderen
De kinderen starten als eerste tijdens de Zwemloop en worden bij elkaar ingedeeld in de zwembanen. Kinderen zwemmen acht baantjes en rennen 1,5 kilometer. De wisselzone voor de kinderen is in het zwembad. Na het zwemmen kunnen de kinderen daar dus hun schoenen aantrekken. Ouders en/of verzorgers mogen vóór de start helpen bij het klaarleggen van de spullen. Tijdens de wedstrijd kunnen ouders en/of verzorgers de kinderen volgen vanaf de tribune en buiten langs het loopparcours. Alle kinderen krijgen na afloop een medaille.

Hoeveel deelnemers in één baan?
We delen de deelnemers in verschillende startseries in. Het zwembad telt zes banen, in elke baan liggen maximaal zes deelnemers. Je wordt ingedeeld op basis van de tijd die je denkt te doen over de afstand, deze tijd geef je aan bij het inschrijven. De zwemtijden worden handmatig geklokt door de banentellers, bij de Zwemloop gebruiken we dus geen tijdsregistratie door middel van een chip.

De banentellers geven je een seintje als je aan de laatste 50 meter begint, maar we raden iedereen aan om toch ook zélf het aantal baantjes te tellen.

Waar maak ik mijn startnummer aan vast?
Elke deelnemer haalt op de wedstrijddag zijn of haar startnummer op op de 1e verdieping van zwembad Fletiomare in Vleuten/De Meern. Je krijgt op dat moment ook een stempel op je hand. Deze geeft jou toegang tot de wisselzone. Tijdens het zwemonderdeel draag je géén startnummer. Je bent herkenbaar aan de gekleurde badmuts die je van de banentellers in het zwembad krijgt. Na het zwemmen laat je de badmuts achter bij de banentellers, loop je via de achteruitgang van het zwembad naar de wisselzone en daar trek je je schoenen aan én ga je het startnummer dragen. Het handigste is om het startnummer vast te maken aan een startnummerband. Heb je geen startnummerband? Dan kun je er ook zelf één maken van breed elastiek of een startnummerband kopen bij het afhalen van je startnummer.

Licentie meenemen
Heb je een NTB-, KNZB-, of KNWU-licentie? Vergeet dan niet deze mee te nemen naar de Zwemloop. Je moet de licentie namelijk kunnen tonen bij het afhalen van het startnummer. Licentie vergeten? Dan moet je alsnog de daglicentie betalen. Meenemen dus!