Tips & tricks met Sione: voedingstips voor sporters

april 2, 2021 //

/

Voeding wordt wel eens de vierde discipline genoemd van de triathlonsport. Zonder goede voeding geen goede prestaties. Maar…wat is nu goed en wat niet? Sione Jongstra van Siosport weet raad! Zij geeft je in deze tips & tricks een aantal voedingsadviezen. En ze vertelt over haar eigen ervaringen met voeding in combinatie met lange afstanden.

Over (sport)voeding is veel informatie te vinden. Wij geven je deze keer drie handige tips.

Tip 1: Drink!

Vocht aanvullen tijdens de training is altijd belangrijk – ook in koudere dagen. En nu het weer warmer wordt en je dus sneller zweet, is het helemaal belangrijk het vochtniveau op peil te houden. Zoals al vaker is gezegd: vochtverlies is prestatieverlies. Maak je een korte rit van een uur of korter? Dan kun je prima toe met een bidon water. Ga je echter langer, neem dan isotone sportdrank mee. Zo vul je niet alleen het verloren vocht aan, maar ook mineralen en zouten. En niet te vergeten koolhydraten dus energie.

Tip 2: het voedingsplan is onderdeel van jouw trainingsschema

Ben je aan het trainen voor een halve triathlon of langer? Maak dan een voedingsplan voor jouw wedstrijd én voor jouw trainingen. Voeding is tijdens langere afstanden heel belangrijk: het is de vierde discipline en nog belangrijker dan de wissel! Je moet wennen aan wat je eet en op welke momenten. Zorg er dus voor dat voeding onderdeel is van jouw trainingsschema. Weet je niet waar je moet beginnen? Sione kan je helpen bij het opstellen van persoonlijk voedingsplan voor jouw trainingen en wedstrijden.

Tip 3: Train de sportvoeding van de sponsor

Het klinkt misschien wat gek, maar als je aan een lange afstand gaat meedoen, zoek dan uit welke sportvoedingssponsor de wedstrijd heeft. Zo kun je van tevoren al tijdens trainingen die sportvoeding gaan uitproberen. Ieder lichaam reageert weer anders op voeding. Misschien is jouw maag wel overgevoelig voor de sportdrank van een bepaalde sponsor. Daar kun je beter ruim vóór de wedstrijd achter komen dan tijdens de wedstrijd! Wil je namelijk geen gebruik maken van wat er wordt aangeboden bij de verzorgingsposten, dan moet je zelf iets regelen. Afhankelijk van de wedstrijd zijn er verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een coachingpost of Special needbag.

Sione Jongstra: sportcoach en voedingsexpert

Sione is niet alleen triatleet en sportcoach, ze is ook gespecialiseerd in voeding voor sporters. “Uiteraard is voeding in de verschillende trainersopleidingen aan bod gekomen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd. En ik heb mijn eigen uitgebreide ervaringen als sporter. Maar ik wilde mijn kennis verbreden en verdiepen. Zodat ik ook op de hoogte was van nieuwe ontwikkelingen en bijvoorbeeld de juiste adviezen kan geven aan sporters die vegetarisch of veganistisch eten..” Daarom volgde Sione het afgelopen jaar de opleiding Sport & Voeding en rondde deze met goed gevolg af.

Trainen voor een hele triathlon

Sione weet dus waar ze het over heeft: “Tijdens mijn eerste lange afstanden ben ik zelf de mist ingegaan met voeding. Ik weet dus waar het mis kan gaan maar ook hoe je dit kunt voorkomen. Een hele triathlon is niet hetzelfde als twee keer een halve. Dus ook bij een hele moet je een goed voedingsplan maken. Heb je je voeding goed op orde? Dat levert een betere prestatie en daardoor dus een betere tijd op dan een paar seconden winst bij een wissel.”

Daarnaast is voeding tijdens het sporten ook erg belangrijk voor het herstel. Verzorg je je niet goed in lange trainingen dan zal je herstel ook veel langer duren.

Meer weten over voedingsadvies van Siosport?

Of je nu op zoek bent naar een betere balans tussen werk, gezin, sporten en voeding in het algemeen of traint voor een specifiek doel, je kunt bij Sione terecht voor een voedingsadvies en voedingsplan op maat. Wil je meer weten? Stuur dan een bericht naar info@siosport.nl.