Tips & tricks: sporten in de winter

februari 19, 2021 //

De dagen zijn kouder, donkerder en natter. Blijven bewegen in de winter kan voor sporters best een uitdaging zijn, zeker nu er vanwege corona minder mogelijk is. De Vrouwentriathlon helpt je deze coronawinter door met vijf handige tips & tricks!

Tip 1: stel jezelf een doel!

wandelen in de winterHeb je moeite om de motivatie (vast) te houden in de winter? Stel jezelf een doel. Normaliter zou je je nu bijvoorbeeld in kunnen schrijven voor een evenement later in het jaar. Vanwege corona is dat wat lastiger, maar er zijn genoeg andere doelen te bedenken. Een PR lopen op de 5 km bijvoorbeeld. Of juist een lange afstand wandelen, in één week 100 km (of meer) fietsen of werken aan je rompstabiliteit. Maak het doel realistisch: heb je er genoeg tijd voor en is het haalbaar?

Tip 2: beloon jezelf

Doel gehaald? Tijd voor een (solo) feestje! Beloon jezelf, bijvoorbeeld met een nieuwe outfit, een nieuw stuurlint, nieuwe bidon of juist een extra rustdag. Zo heb je eigenlijk twee doelen om naar toe te trainen: het sportdoel zelf en de beloning! Als dat niet genoeg motivatie is om van de bank af te komen…!

Tip 3: gooi de boel eens om

Ga je altijd fietsen in het weekend en door de week hardlopen? Gooi jouw ritme eens om. Zoals het spreekwoord zegt: verandering van spijs doet eten. Misschien kun je eens yoga doen in plaats van core. Of juiste nieuwe oefeningen toevoegen aan jouw krachttraining. Dus even niet alles op de automatische piloot, maar met een frisse blik naar jouw sportroutine kijken. Je zult zien dat het je nieuwe energie geeft!

Tip 4: verzorg jezelf goed

Niet alleen zorg je dat je goed aangekleed bent in de winter, ook de inwendige mens moet je goed verzorgen. Vind je het lastig om voldoende te drinken tijdens een fietsrit in de winter? Probeer dan eens een andere smaak of ander merk isotone sportdrank. Is het drinken te koud? Dan kun je een speciale thermobidon gebruiken of een drink(rug)zak onder je kleren dragen. We zeggen het nog maar weer eens: vochtverlies is prestatieverlies en dat zorgt er weer voor dat jouw herstel van een training langer duurt.

Tip 5: verzorg je materiaal goed

fietsen in de winter VrouwentriathlonEen ritje in de regen gemaakt? Dan wil je – zeker in de winter – niets liever dan direct onder de douche springen om op te warmen. Het is echter van groot belang om jouw fiets snel weer droog en schoon te maken. Een natte ketting bijvoorbeeld kan gaan roesten. En dat zorgt dan weer voor beschadigingen aan de kettingbladen en crankstel. Daarnaast heb je met vieze banden grotere kans op lekrijden. Wacht dus niet te lang met het schoonmaken van jouw materiaal.

Dat geldt trouwens ook voor je hardloop- of fietsschoenen. Zijn ze nat geworden? Stop er een paar kranten in en vervang die eventueel na een uurtje. Zet je schoenen niet bij de kachel of verwarming, dan droogt het materiaal uit en krijg je scheuren. Een ouderwetse krant werkt het beste! En ook handig: haal de binnenzool er even uit. Zo kunnen zowel schoen als zool goed drogen!