Tips & tricks: Stayeren voorkomen

juli 25, 2016 //

Bij de meeste triathlons, zeker bij alle wedstrijden van de Vrouwentriathlon, is stayeren verboden. Dat betekent dat je in je eentje fietst, en dus niet in een groep. Wat mag er precies wel en niet?

Fietsen in een groep levert een groot voordeel op: door ‘uit de wind’ te zitten, kun je wel tot 30 % sneller zijn dan alleen. Maar precies dat is stayeren, en dat mag bij een triathlon dus niet. Zodat iedereen naar eigen kunnen fietst, en niet de een profiteert van een groep en de ander niet. Bovendien is afstand houden veiliger, zeker met een opzetstuur of een triathlonfiets.

‘Niet stayeren’ betekent volgens de regels van de Nederlandse Triathlonbond dat er 12 meter moet zitten tussen het ene voorwiel en het andere. Dat zijn ongeveer zeven fietslengtes, dus dat is best veel ruimte tussen de ene fietser en de andere. Ook zij-aan-zij fietsen naast elkaar mag niet! Natuurlijk mag je wel dichter bij een andere fietser komen als je die inhaalt. Daar mag je 30 seconden over doen, daarna moet de afstand weer groot genoeg zijn.

Het is soms verleidelijk is om ook achter iemand of in een groep te gaan rijden als je dat anderen ziet doen. Maar toch: het is de verantwoordelijkheid van alle deelnemers om stayeren te voorkomen. Je houdt zelf dus afstand, en als je bijvoorbeeld merkt dat iemand te dicht achter je rijdt mag je er ook wat van zeggen.

Op de foto hierboven zie je de jury aan het werk bij de Vrouwentriathlon in Utrecht begin juli. Deze officials van de Nederlandse Triathlonbond letten op stayeren, en zullen waarschuwen als ze iets zien wat niet mag. De jury kan ook verder gaan en straffen uitdelen, tot een diskwalificatie aan toe. De NTB is net dit jaar begonnen met een campagne om het stayeren tegen te gaan. Je vindt meer informatie op http://transition.nl/2016/04/ntb-lanceert-anti-stayercampagne/. Daar vind je ook een poster die de regels samenvat.

Hieronder zie je een paar foto’s die zijn gemaakt bij de Vrouwentriathlon in Utrecht. De eerste drie laten zien wat er niet mag! Soms komt zo’n groepje toevallig even tot stand, maar het is dus zaak om zo snel mogelijk weer tot die 12 meter afstand te komen. De laatste foto laat zien hoe het moet: fietsen bij een triathlon doe je in je uppie!

Groepje fietsers

Groepje fietsers

Tweetal fietsers

Fietser alleen