Tips & trucs: je tijd meten met een chip

februari 26, 2017 //

In de vorige nieuwsbrief kon je het al lezen: we gaan vanaf dit seizoen bij de Vrouwentriathlon je tijd registreren met een chip. Grootste voordeel is dat je zo je tijden heel precies weet: niet alleen je eindtijd, maar ook per onderdeel. Misschien ken je de chips al want ze worden veel gebruikt bij de triathlon en andere sporten. We leggen uit hoe het in zijn werk gaat.

Het systeem waarmee we gaan werken is de Championchip van MyLaps. De chips daarvan zijn persoonlijk, je hebt dus als sporter je eigen chip. Er staat een nummer op dat je bij inschrijving opgeeft, daaraan herkent het systeem je chip en koppelt het de tijden aan je naam.

De chips zijn er in twee kleuren: geel en groen. De gele kun je overal gebruiken, zonder bijbetaling; de groene zijn wat beperkter in gebruik en per evenement betaal je € 1,50 bij. Als je nog helemaal geen chip hebt, betaal je bij je inschrijving voor de Vrouwentriathlon € 5 extra en dan krijg je een groene chip die je kunt houden en voor andere evenementen gebruiken. Als je veel triathlons gaat doen, kun je overwegen zelf een gele chip te kopen bij MyLaps.

Collectie enkelbandjesVoor de start doe je de chip met een bandje met klittenband om je enkel. Hij blijft dan goed zitten bij het zwemmen, fietsen én lopen. Zo’n enkelbandje krijg je bij je chip  en de bandjes zijn ook los te koop, bij MyLaps en elders. Als je je eigen chip meeneemt, vergeet dan het enkelbandje niet!

Het systeem werkt met matten die ‘voelen’ dat er zo’n chip overheen komt. Je hoort zo’n mat dan piepen en dan wordt je tijd geregistreerd. Aan het eind is het voor de organisatie een koud kunstje om alle doorkomst- en eindtijden op een rijtje te zetten – en jij kunt precies zien hoe snel je op elk onderdeel was!