Tips voor open water wedstrijden

januari 7, 2012 //

Hoe vaak je ook traint in open water, een wedstrijd is toch altijd anders. In dit artikel een aantal punten om op te letten om je wedstrijd in open water te verbeteren. Van simpele tips als het op tijd aanwezig zijn tot stayeren in het water.

Zorg dat je altijd voldoende op tijd aanwezig bent. Niets is zo vervelend als je op het laatste moment naar de start te moeten racen. Waardoor je geen tijd meer het je spullen goed op orde te maken. Dus vertrek op tijd van huis zodat je ruim op tijd aan de start staat.

Ga voor de start altijd even het water in. Dan weet je wat voor temperatuur je kan verwachten Kan je vast even inzwemmen en eventueel het parcours vast verkennen. Bij wedstrijden in water waar stromingen zijn of waar veel golfslag is kan je dan vast wennen aan de sterkte van de stroming of de golven.

Probeer tot de eerste boei te zwemmen. Zo kan je kijken hoe zichtbaar de boeien zijn in het water en hoe je je kan oriënteren op de punten in het water.

Als er voor jou andere startseries vertrekken, kijk dan hoe je voorgangers zwemmen. Wat is de ideale lijn om te volgen?

Kies je positie in de startgroep. Ben je een beginnende of langzame zwemmer kies dan voor een plek aan de zijkanten of de achterzijde van de groep. Daar heb je sneller de ruimte om rustig te kunnen zwemmen. Ben je een gevorderde en snellere zwemmer dan kan je vooraan starten. Probeer dus altijd je concurrentie in te schatten (bijvoorbeeld door zwemtijden van voorgaande jaren te bekijken). Als langzame zwemmer vooraan in de groep starten kan betekenen dat je overzwommen wordt door snellere zwemmers. En daar zit je echt niet op te wachten.

Bij de start is het knokken voor een plekje om ruimte te vinden voor de eerste slagen. Veel mensen starten in verticale positie en gaan bij het startschot horizontaal liggen, gevolg is dat er veel meer mensen op een kleine ruimte willen zwemmen. Je kan ruimte voor jezelf creëren door horizontaal te liggen bij het startschot. Ga op je buik liggen en blijf drijven door je armen uitgespreid te houden en met een lichte beenslag. Zo heb je direct ruimte om je heen gecreëerd om snel vaart te kunnen maken.

Het zwemmen in iemands voeten kan veel energie besparen, soms wel tot 25%. Probleem is echter het vinden van een “zwempartner” met hetzelfde tempo in de chaos na de start.

Vooral beginnende zwemmers maken de fout regelmatig stil te vallen om zicht te oriënteren en op adem te komen. Doe dat niet, probeer in een langzaam tempo door te zwemmen zodat je niet uitgeput raakt.

Als je uit het water komt kan het zijn dat je je even moet oriënteren op de kant. Ook kan je wat uit balans raken als je van zwemmende toestand naar staande toestand gaan. Het koude water kan invloed hebben op je binnenoor. Je binnenoor zorgt voor je evenwichtsgevoel, dit kan verstoord raken door het koude water. Sommige atleten dragen daarom 2 badmutsen.

Doe meteen uit het water je zwembril op je voorhoofd. Zo heb je meteen goed zicht en heb je beide handen vrij om je pak uit te trekken. Trek tijdens het lopen naar de wissel je pak tot je middel uit. Eenmaal in de wissel trek je het pak bij beide benen tegelijkertijd naar beneden. Trek daarna je voeten er een voor een uit terwijl je op je pak staat.

Bron: 220triathlon