Trainen met een sportcoach

januari 22, 2014 //

Sport is voor Debbie Wijman (45) jarenlang een manier om fit te blijven, maar echte doelen heeft ze niet. Als een vriendin haar wijst op Triathlon Noordoostpolder wordt ze enthousiast en is ze vastbesloten de eindstreep van deze wedstrijd te halen in een mooi resultaat. Debbie start met trainen en maakt al snel een fout die veel beginnend triatleten maken. Ze traint te hard. Ze merkt dat haar lichaam begint te protesteren tegen de vele trainingsuren en ze besluit op zoek te gaan naar iemand die haar kan begeleiden. In Sione Jongstra (Siosport) vindt ze de perfecte sportcoach.

“Het is lastig te bepalen hoeveel je moet trainen om alle drie de onderdelen van de triathlon goed onder de knie te krijgen”, vertelt Debbie. “Sione zorgt ervoor dat ik niet te hard van stapel loop en ze voorkomt dat ik meer train dan mijn lijf aankan. Ze remt goed af. Ze heeft natuurlijk ook veel ervaring met triathlon én met blessures. Ze weet dus als geen ander hoe ze dit laatste moet voorkomen.”

Om de 1/8 triathlon in haar woonplaats Emmeloord tot een goed einde te brengen, krijgt Debbie het advies om mee te doen aan de 1/16 Vrouwentriathlon in Beesd. Ze herinnert zich haar triathlondebuut nog goed: “Toen het startschot klonk, ging ik als een gek tekeer in het water. Halverwege vroeg ik mij af of ik het wel zou volhouden. Toen ik vanuit het water bij mijn fiets aan kwam, was ik ontzettend moe. Toch wist ik mij op het zadel te hijsen en door te gaan. Het laatste onderdeel, lopen, is ook meteen mijn zwakste onderdeel. Ik moest een paar stukken wandelen. Het was een leerzame ervaring en een goede voorbereiding op mijn uiteindelijke doel.”

Debbie traint wekelijks rond de zes uur met schema’s die ze om de week van Sione toegestuurd krijgt via e-mail. “Ik vind het leuk om bij Sione te trainen, omdat ze een no-nonsense type is. Recht door zee en niet zweverig. Ook vind ik het leuk dat ze een vrouw is”, zegt Debbie. “De meeste coaches zijn mannen en die zitten er voor mijn gevoel toch anders in.. Ik wil gewoon goede trainingsschema’s krijgen, die op mij zijn gericht. Na een trainingsweek stuur ik feedback terug naar Sione die ze verwerkt in de volgende schema’s.”

Naast haar wekelijkse sportuurtjes, doet Debbie regelmatig mee aan de verschillende clinics die Sione organiseert. Zo heeft zij zich al opgegeven voor de wetsuit testdag, de clinic bandje wisselen en fietsonderhoud en heeft ze voor de Vrouwentriathlon in Beesd onder begeleiding het parcours verkend. Maar het leukste vindt ze toch haar trainingsschema’s op maat. “Ik zit iedere keer met smart te wachten op de mail van Sione. Ik ben steeds weer erg benieuwd welke oefeningen ze voor mij in petto heeft.”

Meer weten over coaching, personal training of clinics van Siosport? Kijk op www.siosport.nl