Verslag trainingsdag Utrecht

juni 24, 2012 //

In voorbereiding op de Vrouwentriathlon voorziet de organisatie in een aantal trainingsdagen. Op 20 mei kwam een aantal deelneemsters bij elkaar om te trainen. In verband met het koude water, werd het zwemonderdeel vervangen door core stability. Daarnaast kregen zij informatie over materialen, voeding en veel voorkomende beginnersfouten. In de stromende regen verkenden zij het zwem-, fiets- en loopparcours. Roos van Krevelen en Natalie Cleton waren erbij.

Waarom hebben jullie meegedaan aan deze trainingsdag?

Roos: “Het is mijn eerste triathlon, dus ik heb het idee dat ik alle tips kan gebruiken voor handige wissels en hoe je goed traint voor drie sporten. Ook leek het mij leuk andere vrouwen te ontmoeten die hiervoor aan het trainen zijn, want ik train tot nu toe eigenlijk altijd alleen. Vind nog maar eens een “gek” die triathlon wil doen en op dezelfde tijden wil en kan trainen.”

Natalie: “Ook voor mij is dit de eerste keer dat ik mee doe aan een triathlonwedstrijd. Hiervoor liep ik regelmatig hard, deed ik aan wielrennen en zwemmen. Maar nog nooit alle drie achter elkaar. Ik deed mee aan de trainingsdag om te ervaren en leren waar je op moet letten bij het wisselen. Ook wilde ik weten wat de moeilijkste momenten tijdens een wedstrijd zijn en hoe ik mij het beste kan voorbereiden. Stiekem ben ik naar de trainingsdag gekomen, om andere mensen te leren kennen die ook meedoen aan de Vrouwentriathlon. Ik was nieuwsgierig naar hun motivatie en ervaring.”

Welke tip is je het meest bijgebleven?

Roos: “Dat het nuttig is om een keer je spullen klaar te zetten en het wisselen te oefenen, zodat je daar niet zo over na hoeft te denken tijdens de wedstrijd. Ook zei Sione tegen me dat ik beter in een lager verzet kan fietsen zodat mijn benen minder snel verzuren bij het fietsen. Iets waar je bij het lopen ook last van krijgt. Dat ben ik nu op de fiets aan het oefenen.”

Natalie: “Hoe je het handigst je spullen kunt neerzetten om de wissel zo soepel mogelijk te maken. En een plastic zak meenemen voor het geval het regent, zodat je spullen droog blijven!”

Kun je het anderen aanraden een keer een trainingsdag te volgen?

Roos: “Zeker! Het is gezellig en leuk om andere vrouwen te ontmoeten die aan triathlon doen en je kunt handige tips vragen aan een echte professional.”

Natalie: “Als (onervaren) beginner ben je zo bezig met het trainen op hardlopen, fietsen, en zwemmen, dat je er helemaal niet bij stil staat hoeveel tijdswinst een goede wissel kan opleveren. Deze training is daarmee echt een eyeopener!”

Wat verwacht je van de wedstrijd in Utrecht?

Roos: “Ik verwacht een sportieve prestatie in een fijne sfeer. Geen enorme concurrentiestrijd maar meer dat we met z’n allen het beste uit onszelf halen.”

Natalie: “Een geweldige adrenalinevolle ervaring waar ik achteraf ontzettend trots op kan zijn. Mijn doel is: finishen! Als ik dat doe, ben ik al heel blij. En als ik het ‘overleef’, wil ik voor de volgende stap gaan. Maar dat hangt af van deze wedstrijd. Daarna zien we wel verder.”