Trainingsweek Lanzarote ‘opstapje voor deelname Vrouwentriathlon’

maart 27, 2018 //

“Het was een fantastische week: sporten, een mooie omgeving, een goede trainster met persoonlijke aandacht en samen sporten voor mentale en fysieke verbinding met elkaar. Ik ga me zeker inschrijven voor de Vrouwentriathlon!” Aldus de 47-jarige Astrid van Haren uit Leusden die in maart meeging met Siosport naar de trainingsweek speciaal voor vrouwen op Lanzarote.

“Ik wilde jaren geleden al eens meedoen aan een triathlon, maar dat is er toen niet van gekomen. Daarom heb ik me opgegeven voor deze trainingsweek: om te zien of die drie sporten me liggen, of het inderdaad zo leuk is als ik denk dat het is.” Dat bleek dus inderdaad het geval, want Astrid gaat zich zeker inschrijven voor de Vrouwentriathlon op 24 juni.

De week op Lanzarote is in ieder geval erg goed bevallen. “Ik heb een ‘basisconditie’, had niet eens klikschoenen voor het fietsen en sommige andere vrouwen die mee waren hebben een veel betere conditie dan ik. Maar ik heb tijdens deze week geleerd dat iedereen tegen dezelfde mentale hobbels aanloopt.” Zo was er aan het eind van de week de klimtijdrit. Een flinke klim, wind tegen, Astrid dacht een aantal keren aan afstappen. “Het was echt een strijd tegen mezelf. Maar ik ben doorgegaan en eenmaal boven aangekomen, hoorde ik dat de andere vrouwen precies hetzelfde hadden gehad: ook zij hadden overwogen af te stappen. Je denkt dat jij de enige bent maar uiteindelijk blijken we mentaal allemaal hetzelfde mee te maken.”

De sportieve week op Lanzarote heeft Astrid méér gebracht dan sporten, gezelligheid en een verbrand voorhoofd door de zon. “Het was heerlijk om even helemaal los te komen van mijn dagelijkse leven. Wat dat betreft was het tegelijkertijd een coachingsreis voor mezelf, om dingen in een ander licht te zien.”

Hoogtemeters trainen

Ook Janneke van Meel (29) uit Utrecht ging dit jaar voor het eerst mee naar Lanzarote en ook zij is erg enthousiast over de sportieve week. “Ik ging mee naar Lanzarote om het seizoen goed te starten. Dit jaar is naast de marathon van Rotterdam de 70.3 Ironman in Zell am See mijn belangrijkste doel. Het fietsparcours is daar ook niet vlak, dus ik wilde graag alvast wat hoogtemeters in de benen hebben. En dat is gelukt!”

Wat de trainingsweek op Lanzarote voor Janneke zo leuk maakte, was de mix tussen – zoals zij het zelf beschrijft – bikkelen tijdens de training en ontspanning (“taartjes eten!”). “Het is heerlijk om te kunnen trainen en verder nergens over na te denken. Het ontbijt en avondeten waren goed geregeld en ook de gezelligheid in de groep was helemaal top. Ondanks hele verschillende doelen en achtergronden, ontstaat er echt een groepsgevoel. Het niveau lag dit jaar dicht bij elkaar en zo konden we ook veel van elkaar leren.”

Janneke geeft aan iedere dag iets nieuws te hebben geleerd: “Sione daagt je echt uit om nieuwe dingen te leren. De eerste dag op de fiets was ik meteen van mijn angst voor klikpedalen af. Ik kon heel makkelijk uit mijn geleende pedalen klikken. Blijkt dat mijn eigen pedalen thuis gewoon te strak afgesteld staan…!”

Ook leerde zij sneller te wisselen tussen de verschillende onderdelen, door haar schoenen op de fiets uit te trekken. “Sione blijft net zolang helpen tot je het durft en het lukt.” Minder leuke dingen waren er voor Janneke ook: “Ik kwam mijzelf behoorlijk tegen tijdens de laatste driekamp. We gingen verdeeld over de dag 250 meter zwemmen, 5km klimtijdrit fietsen en 2km hardlopen. Korte afstand is totaal niet mijn ding en ik raakte gedurende dag behoorlijk gefrustreerd omdat ik voor mijn gevoel meer kon dan ik liet zien. En door die frustratie ging het natuurlijk niet beter. Een goed moment om mij te realiseren dat ik dit seizoen ook aan het mentale aspect moet werken.” Al met al was het voor Janneke een leerzame en gezellige week. “Volgend jaar ga ik zeker weer mee en wil ik eindigen met de wedstrijd op Lanzarote!”