Tri-tip 1: Trainingsplan met realistische doelen

oktober 29, 2011 //

Heel veel triatleten beginnen met trainen zonder dat ze een duidelijk doel voor ogen hebben. Uiteraard willen ze finishen, maar is dat ook bereikbaar zonder een duidelijk doel en is trainen alleen genoeg om succesvol te zijn?

En vergeet ook de mentale kant van de sport niet. Dus voordat je aan het trainen slaat, is het handig eerst goed te bedenken wat je nou precies wil bereiken dit seizoen.

Noteer je doel en deeldoelen
Om te beginnen moet je inventariseren waar je nu staat en vervolgens bepalen wat je doel is. Deel de weg naar je doel op in kleinere behapbare brokken, dan kom je gemakkelijker bij je doel aan.

Leg bijvoorbeeld data vast waarop je een bepaald doel hebt bereikt. Wil je een kwart triathlon doen, dan moet je 10 kilometer kunnen lopen. Leg dus momenten vast waarop je 6, 7, 8,9 en 10 kilometer moet kunnen lopen.
Het is belangrijk dat deze doelen te realiseren en te meten zijn, voor jou dus.
Maar ook het inschrijven voor een wedstrijd kan een deeldoel zijn. Praten over meedoen is het een, je echt inschrijven is de volgende stap.

Inpassen in je leven
Tenslotte kijk je naar je huidige leven. Het is leuk om dit jaar een hele triathlon te willen doen. Maar past dat wel binnen je huidige levensstijl. Je zal meer moeten trainen en vrienden en familie minder zien, is dat het waard?

Kun je veel trainingsuren maken naar je werk of gezin?
Als je alles overwogen hebt, je doelen hebt gesteld en je deeldoelen hebt bepaald kan je beginnen met trainen. Starten is de helft van de strijd, niet opgeven is de volgende. Met een duidelijk plan heb je geen reden meer om op te geven.Geef jezelf dan ook geen reden om op te geven.Trainen
Als blijkt tijdens je training dat bepaalde zaken niet goed lopen kan je ze natuurlijk altijd aanpassen. Maar hou wel je doel voor ogen. Een leuke manier om bij te houden of alles volgens plan loopt kan door middel van een trainingslogboek.

Daarin kan de trainingsafstanden, de tijd, het tijdstip van trainen bijhouden. Maar ook wat voor weer het was, hoe je je voelde na afloop. Wat je gegenten hebt. Zo kan je precies in kaart brengen op welke momenten jij het lekkerst traint.
Je kan een trainingslogboek bijhouden in een agenda, in een zelfgemaakt bestand op je computer of op een speciale website zoals van bijvoorbeeld de hartslagmeterfabrikant Polar.

Met een duidelijk plan, realistische doelen en een goede training kom jij met een goed gevoel over de finishlijn.