Uit het archief van 21 jaar Vrouwentriathlon: lekker roze!

augustus 18, 2022 //

/ / /

Na 21 edities van de Vrouwentriathlon – in Beesd, Utrecht, Nijeveen en Beusichem – hebben we een flink archief opgebouwd met statistieken en uitslagen, verhalen, anekdotes, prachtige foto’s en bijzondere gebeurtenissen. De komende tijd duiken we een aantal leuke verhalen op uit ons archief. Deze keer: een knalroze podium en dito bekerhoudertjes.

Roze podium mét grasmat

Eindig je bij de eerste drie vrouwen, dan mag je op het roze podium klimmen. Dit podium werd in 2014 speciaal voor de Vrouwentriathlon gemaakt door Jan Schut.

Sione en Jan ontmoetten elkaar voor het eerst bij een etappe van de HLT in Coevorden in 2013. “We kwamen aan de praat over mijn geluidswagen en later over podia en dat ik wel handig ben. Ik ‘viel als een blok’ voor haar positieve uitstraling.” Jan is al zo’n 40 jaar vrijwilliger bij de KNWU als jurylid en speaker. Over en weer maakten hij en Sione wat grapjes over podia en of hij deze ook in het roze zou kunnen maken. “En ik denk dat ik in mijn onschuld toen de belofte gedaan heb om een vrouwenpodium voor haar te maken!”

Sione hield Jan aan zijn belofte en mailde hem om hem aan de afspraak te herinneren. Gelukkig voor de Vrouwentriathlon is Jan een man van zijn woord: hij timmerde een prachtig knalroze podium, inclusief grasmatje bovenop. Zijn kleindochter mocht het podium als eerste beklimmen, de deelnemers in Nijeveen hadden als eerste triatleten de eer dit mooie podium op te stappen.

Leerlingen in actie

bekerhouder vrouwentriathlonWe hebben niet alleen een uniek, speciaal voor ons gemaakt podium, ook onze bekerhoudertjes zijn ‘one of a kind’. Leerlingen van school de Ambelt (locatie Oosterenk) in Zwolle maakten de bekerhouders onder leiding van docent Henk Knol. De bekertjeshouders zijn – uiteraard – lekker knalroze en werden tijdens de Vrouwentriathlon in Nijeveen in 2014 voor het eerst ingezet.
De ‘productie’ had nog wel wat voeten in aarde: “Ik heb de leerlingen een aantal proefmodellen laten maken, maar het was mij net niet netjes genoeg. Dus ben ik zelf begonnen aan de bekerhouders”, vertelt Henk Knol.

Nadat Henk geschikt hout had gevonden, nam hij het ontwerp over van Triatlonvereniging TZT86 Nijeveen. Het handvat werd veranderd voor meer grip en de leerlingen hebben geholpen met schuren van de bekerhouders. De scholieren mochten onder leiding van een collega van Henk Knol de houders schilderen. Maar dat liep ook nog niet helemaal van een leien dakje.

Henk besloot daarop zelf aan de gang te gaan. “Aanvankelijk dachten we dat het met spuitbussen van de Action wel kon, maar de spuitnevel zit meer in mijn garage dan op de bekerhouders!” Uiteindelijk werden de houders gewoon ‘ouderwets’ met een kwast geschilderd in de lekkere roze kleur die zo mooi bij de Vrouwentriathlon past.