Verslag clinic bandje wisselen

april 25, 2013 //

Wie veel fietst, heeft er vast wel eens mee te maken gehad: een lekke band. Heel vervelend als dit gebeurt. Zeker tijdens een training of wedstrijd wil je geen kostbare tijd verliezen aan een dergelijk ongemak.

Een enthousiaste groep vrouwen leerde onder begeleiding van Sione Jongstra hoe ze in rap tempo een fietsband moeten vervangen. Yolanda Mante was erbij.

Waarom heb je je opgegeven voor de clinic?
Yolanda: “Als we op de racefiets weg zijn, doet mijn vrouw eigenlijk altijd alle reparaties. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik dat lekker toelaat. Maar ja, als je tijdens een wedstrijd lek rijdt, wil je geen flater slaan. Het leek me dus een goed idee om de koe bij de horens te vatten en weer eens zelf aan de slag te gaan.”

Ben je alleen naar de clinic gegaan?
Yolanda: “Mijn vrouw vond het ook een goed idee dat ik het zelf ga doen en toog mee. Voor de gezelligheid en misschien ook om te checken of ik het allemaal wel goed in mijn hoofdje stampte.”

Wat heb je geleerd tijdens de clinic?
Yolanda: “In ieder geval om goed een achterband te verwisselen. Dat is lastiger dan de voorband. De snelheid moeten nog komen door het vaker toe te passen denk ik, ook omdat we niet echt individueel hebben geoefend met Co2-pompjes, maar met handpompjes. Ter plekke heb ik foto’s gemaakt, want je krijgt toch best wel wat informatie waarvan ik weet dat ik de helft thuis weer vergeten ben. Daarom heb ik meteen een soort mind map gemaakt voor het geval ik over een halfjaar pas weer een kennis moet toepassen.”

Wat vond je van de clinic?
Yolanda: “Nuttig en fris! We zijn op de fiets vanuit Amsterdam naar Utrecht gefietst, maar het sneeuwde nog die dag! Ik heb het nooit zo koud gehad op de racefiets en het duurde een paar uur eer ik weer goed opgewarmd was. Na het banden verwisselen zijn we gezamenlijk nog een rondje gaan rijden op het parcours van de Vrouwentriathlon Utrecht. Ik heb al mijn kleren aangetrokken en omdat het zonnetje inmiddels te voorschijn was gekomen kreeg ik het weer lekker warm.”