Verslag clinic rompstabiliteit en fietsonderhoud

januari 27, 2013 //

Een goede rompstabiliteit is belangrijk om blessures te voorkomen en prestaties te bevorderen. Om die reden organiseerde Sione Jongstra onlangs een clinic waarin aandacht werd besteed aan de juiste houding en spierversterkende oefeningen. Daarnaast liet Rinus Spoor van Cycle Trend Utrecht zien op welke manier de racefiets het beste onderhouden kan worden. Eva Lazová en Dalva Hubert waren erbij.

Clinic fietsonderhoud“In eerste instantie sprak het onderdeel fietsonderhoud mij meer aan dan rompstabiliteit”, legt Eva uit. “Bij dat laatste kon ik mij niet zo veel voorstellen, maar ik heb een paar handige oefeningen geleerd voor de rugspieren die ik nog niet kende. Ik had geen idee dat je met een fitness bal zo veel verschillende dingen kon doen!”

Dalva is zelfs zo enthousiast over de dingen die ze heeft geleerd over rompstabiliteit dat ze zich heeft ingeschreven bij een sportschool om hier op regelmatige basis aan te kunnen werken. Ze ziet het als een stok achter de deur er echt iets mee te doen. “Ik heb het echt nodig”, zegt ze.

De informatie over fietsonderhoud vond Dalva wel nuttig, maar voor haar iets minder relevant. “Ik begeleid mijn zoon naar zwemwedstrijden in binnen- en buitenland”, legt ze uit. “Hierdoor heb ik niet zo veel tijd over en doe ik eerlijk gezegd te weinig aan het onderhoud van mijn racefietsen.”

Eva daarentegen gaat het geleerde zeker in de praktijk brengen. “Ik heb geleerd dat water de grootste vijand is van je ketting”, aldus Eva. “Zet je fiets nooit nat weg, maar maak hem droog ook al heb je na een zware training geen zin meer in een grote onderhoudsbeurt. Daarnaast weet ik nu dat ik niet teveel vetoplosser moet gebruiken, omdat de ketting van binnen kan uitdrogen en vastlopen. Handig om te weten.”

Eva en Dalva kijken terug op een gezellige dag waarbij veel ervaringen zijn uitgewisseld. Eva: “Ik heb mij alweer aangemeld voor de volgende clinic. Zodoende start ik goed voorbereid aan de wedstrijden die op de agenda staan.”

N.B. Sione Jongstra organiseert onder de naam ‘Siosport’ regelmatig interessante trainingen en clinics die je kunnen helpen bij de voorbereiding op de Vrouwentriathlon.