Verslag trainingsweek Lanzarote: Vriendschappen sluiten en angsten overwinnen

maart 22, 2015 //

/

Hardlopen, fietsen, de wissel oefenen en zwemmen in de zee. De trainingsweek op Lanzarote was een sportieve uitdaging voor de deelnemende vrouwen. Willie Agterkamp en Caroline Jacobs kijken terug op een geslaagde sportvakantie. “We gingen die zondag weg als 12 individuele dames maar kwamen een week later terug als een vriendinnengroep”, aldus Willie. Caroline beaamt dit: “Binnen een dag werd een aantal individuen een groep. Sportvriendinnennetjes, met respect voor de onderlinge verschillen op alle gebied.”

De 28-jarige Willie Agterkamp uit Amsterdam maakte al op jonge leeftijd kennis met de triathlonsport. “Ik ben geboren in Holten waar dit jaar voor de 31e keer een internationale triathlon wordt gehouden. Het fiets parcours loopt langs mijn geboortehuis!” Willie lootte vorig jaar uit voor de triathlon in Holten. Haar clubgenoten van zwemvereniging Watervrienden Haarlem kwamen met een mooi alternatief: de Vrouwentriathlon van Utrecht. “Ik vond het fantastisch!”

Toen eind vorig jaar de trainingsweek Lanzarote werd aangekondigd, schreef Willie zich meteen in. “Ik dacht gelijk: dit moet ik doen. Een week lang sporten in de zon met dames die dezelfde instelling en hetzelfde doel hebben als ik.” De trainingsweek is haar inderdaad erg goed bevallen: “In deze week heb ik veel angsten overwonnen en ben ik gaan geloven dat ik die drie sporten kan en ook achter elkaar. Ik heb ook heel veel tips gekregen en niet alleen van Sione, maar van alle dames.”

De trainingsweek op Lanzarote was voor de 51-jarige Caroline Jacobs soms best confronterend. “Ik werd af en toe met de neus op de feiten gedrukt: niet alles wat je wilt, lukt ook. Ik heb geleerd haalbare doelen te stellen. En dan is er ineens weer die ene leuke training of die lekker klim waar ‘het kwartje’ weer valt. Dat is heerlijk!”

Ze hervond dan ook haar plezier in trainen tijdens deze week in de zon: “Reden dat ik ben mee gegaan is een combinatie geweest van het enthousiasme van teamgenootje Margo die er verleden jaar ook bij was, en het feit dat ik de afgelopen twee jaar nauwelijks aan trainen ben toegekomen door een drukke baan, persoonlijk leed, blessures en andere slappe excuses.” Voor Caroline werd ‘moeten trainen’ een doel op zich, met nog meer blessures en frustraties tot gevolg. “Als fris en fruitige 51-jarige oude muts van de groep, heb ik het plezier in het trainen na deze week Lanzarote weer terug!”

Het zelfvertrouwen van Willie heeft na de week op Lanzarote een flinke boost gekregen en ze kijkt dan ook uit naar het triathlonseizoen van 2015. Haar sportkalender voor dit jaar biedt heel wat uitdagingen: de 1/8 Vrouwentriathlon in Nijeveen, Beesd én Utrecht, een sprinttriathlon in Amsterdam en de 1/8 triathlon van Holten. “Ik hoop dat 2015 een goed sport jaar mag worden voor iedereen, mijn sportjaar is goed begonnen met deze gezellige maar sportieve trainingsweek.”

Ook Caroline kijkt weer vol vertrouwen naar de sportieve toekomst. “Mijn eerste doel: ‘plezier terugvinden’, is bereikt. Tweede doel is de komende maanden rustig opbouwen naar meer inhoud en leren omgaan met de beperkingen van een blessure.” Haar derde doel is meedraaien met het damesteam van Trip (TRIathlon vereniging Pijnacker) in de eerste divisie. “Ik sta in ieder geval opgesteld in Oud Gastel (27 juni) en de Bosbaan (26 september). Natuurlijk hoop ik dan de eer hoog te kunnen houden en een fatsoenlijke tijd neer te kunnen zetten!”