Verslag wetsuit testdag en zwemclinic

februari 26, 2013 //

Zwemwetsuits passen en ze meteen uitproberen in het water. Dat was het doel van de wetsuit testdag op zaterdag 9 februari. Daarnaast kon onder begeleiding van Sione Jongstra gewerkt worden aan zwemtechniek en starttechniek. Zo’n 20 dames waagden een duik in zwembad de Kwakel in Utrecht.

Deelneemster Renee Duurinck heeft zich vooral ingeschreven omdat ze een wetsuit wil kopen en de wetsuit graag eerst wil testen. ‘Liefst wilde ik een wetsuit geschikt voor zowel windsurfen als borstcrawlzwemmen’. Dennis, vertegenwoordiger van Matong wetsuits, legt haar duidelijk uit wat de voordelen zijn van een zwemwetsuit ten opzichte van een windsurfwetsuit. Renee: ‘Dat kon ik even later ook aan den lijve ondervinden. Naast meer drijfvermogen heb je met een zwemwetsuit veel meer flexibiliteit bij je schouders en oksels. Daardoor kan je zwemslagen veel makkelijker maken.’

Ik wil een wetsuit ook wel eens proberen. Met veel moeite schuif ik de strakke wetsuit centimeter voor centimer omhoog. Als de wetsuit eindelijk aan is, heb ik het bloedheet. Ook uittrekken is niet gemakkelijk, vindt ook Renee. ‘Een triathlonwetsuit vraagt flink wat meer oefening om uit te trekken dan een windsurfwetsuit!’.

In het water ervaar ik dat ik gemakkelijk blijf drijven, maar het is ook wennen. Tijdens de eerste baantjes lijken mijn benen in het luchtledige te trappelen. Omdat je lichaam hoger in het water ligt, hoef je je benen minder intensief te gebruiken. Gaandeweg krijg ik er steeds meer plezier in en ook Renee is overtuigd. ‘Ik heb er meteen maar één besteld. Jammer dat de wetsuit pas in mei geleverd wordt’.

Aan de andere kant van het bad is Sione ondertussen begonnen met oefeningen voor zwemtechniek. Renee heeft sinds november les om de basistechnieken van de borstcrawl onder de knie te krijgen. De oefeningen en tips van Sione vindt ze dan ook heel bruikbaar. ‘Eén van de oefeningen van Sione was om met gebalde vuisten te zwemmen. Hierdoor kreeg ik een beter gevoel hoe ik mijn ellebogen hoog en gehoekt kan houden’.

De sfeer tijdens de clinic is heel gemoedelijk. ‘De dames zijn heel vriendelijk en delen veel tips en ervaringen uit’, aldus Renee, ‘Heel laagdrempelig allemaal’.  Toch lijkt tijdens het afsluitende deel van de clinic de gemoedelijke sfeer voor even verdwenen, als we met alle dames de massastart oefenen. Het is dringen geblazen om de boei te passeren die in het water is gegooid. Als ik mij verontschuldig omdat ik per ongeluk een andere dame flink raak, zegt ze ‘nee joh, dat hoort erbij!’ Renee: ‘De massastart maakte duidelijk dat ik me nog flink moet verbeteren in de borstcrawl. Maar ook dat schoolslag af en toe een prima plan b is. Al met al een heel nuttige clinic!’

Tekst: Laura Kieftenbeld (met dank aan Renee Duurinck)