Verslag wetsuittestdag: samen zweten en sjorren schept een band

februari 25, 2016 //

Geconcentreerd staan de vrouwen die zich hebben opgegeven voor de wetsuittestdag te luisteren naar Onko Drent van Triathlonwinkel.nl. Samen met Waldo van Hemert van Mako Sport heeft hij diverse wetsuits meegenomen naar de wetsuittestdag op zaterdag 6 februari in zwembad De Kwakel in Utrecht. Hier kunnen de wetsuits worden gepast én direct worden getest in het water! Maar voordat de dames aan de echte zwemtest kunnen beginnen, moeten de wetsuits eerst nog aan. En dat blijkt nog geen eenvoudige klus.

De eerste wetsuit aankrijgen lukt de meesten – ondanks de warmte in het zwembad – nog wel. Onko en Waldo geven tips over hoe je een wetsuit nu eigenlijk moet aantrekken en wat je vooral niet moet doen: “Aan de buitenkant nooit met de nagels trekken, dan scheur je de stof stuk. Echt alleen oppakken met de vingers. De binnenkant van het pak kan veel meer hebben”, legt Onko uit.

Na de eerste testbaantjes is uittrekken van de wetsuit voor de meesten een koud kunstje – wederom dankzij de tips van Onko en Waldo. “Losmaken aan de bovenkant, rist open en dan eerst de armen, wetsuit binnenstebuiten, het bovenstuk uittrekken. En dan naar beneden afrollen, met één voet erop gaan staan en dan trek je de wetsuit zo uit”, aldus Waldo.

Tijd voor test nummer twee. En dat blijkt lastig. Iedereen is nat van het zwemmen, de wetsuits zijn nat en dan is het niet eenvoudig om een wetsuit aan te trekken. Nu wordt het zwoegen, sjorren, zweten en zo af en toe moedeloos uithijgen. Het ‘samen afzien’ schept wel een band: de meeste deelneemsters kenden elkaar voorheen nog niet, maar staan elkaar nu als echte maatjes te helpen.

Nicoline Simonis uit Ankeveen houdt het na wetsuit één voor gezien, zij heeft haar keuze al gemaakt. “Nou ja, eigenlijk was het toch pak twee. De eerste wetsuit aankrijgen was een ware worsteling. Toen ik hem eindelijk aanhad, zat de rand van het pak me veel te hoog om mijn keel, dat voelde heel erg benauwend.” Wetsuit nummer twee, het zwart met rode ‘instapmodel’ van wetsuitfabrikant Huub, bevalt haar een stuk beter. “Hierin had ik meer bewegingsvrijheid, waardoor ik er ook een schoolslag in zou kunnen zwemmen als dat nodig is.” Aangezien de wetsuit aantrekkelijk was geprijsd én de deelneemsters korting kregen, hoefde Nicoline niet lang na te denken over haar aankoop.

Ze hoopt dit jaar mee te doen aan de 1/8e Vrouwentriathlon van Beesd. “Drie jaar geleden heb ik meegedaan aan de 1/16e Vrouwentriathlon van Beesd. Ik vond het ontzettend leuk om te doen, de afwisseling van de onderdelen sprak me erg aan. Vorig jaar wilde ik weer meedoen, maar toen scheurde ik mijn enkelbanden, dus dat ging niet door. Ik ben geen goede zwemmer, dus dat onderdeel verliep drie jaar geleden niet snel. Gelukkig kon ik tijdens het fietsen nog heel wat andere deelneemsters inhalen.” Om haar zwakke onderdeel te verbeteren, sloot Nicoline zich aan bij een zwemclubje, bestaande uit een aantal leden van de hardloopvereniging. “Zij starten al vroeg in het seizoen met buiten zwemmen, dus de wetsuit zal goed van pas komen!”

Onko en Waldo blikken tevreden terug op de testdag. “We doen dit soort testdagen veel vaker, maar we vonden het erg leuk om het nu ook voor de Vrouwentriathlon te mogen doen”, vertelt Onko na afloop van de testdag. “We willen ons graag aan de Vrouwentriathlon gaan verbinden. En het is erg prettig om dit samen met Mako Sport te doen, zij leveren hele goede service en dat vinden we bij Triathlonwinkel erg belangrijk.” Waldo legt uit dat Mako Sport een nieuw merk is op de Nederlandse markt, maar al een grote naam heeft in Frankrijk. “Veel grote atleten zwemmen in de wetsuits van Mako. En onze wetsuits zijn erg populair bij vrouwen: de schouders zijn soepel en een aantal modellen heeft iets minder drijfvermogen. En juist vrouwen vinden dat over het algemeen prettiger, omdat zij vanwege een andere vetverdeling in het lichaam van nature al iets meer drijfvermogen hebben.”