Verslag wetsuittestdag: ‘sjorren en trekken en minder paniek’

maart 28, 2019 //

/ / / /

Hoe trekt je nu het beste een wetsuit aan, welke laag neopreen beschermt het beste tegen de kou? Maar het allerbelangrijkste: hoe zwemt het nu in de verschillende merken wetsuits? Vrouwen én mannen konden 10 maart wetsuits van verschillende merken passen én direct uitproberen in het zwembad tijdens de wetsuittestdag van Vrouwentriathlon in samenwerking met onze sponsor Triathlonaccessoires.nl. Marjolein en Janneke vertellen hoe zij de testdag hebben ervaren.

Marjolein Dam (48) uit Den Haag is een fervent sportster: hardlopen, zwemmen, krachttraining/bootcamp, spinning en wandelen. “Ik heb al geruime tijd ervaring met triathlons, maar enkel met de achtste/sprint triathlon. Met veel plezier heb ik meegedaan aan de meeste edities van de Vrouwentriathlon. Mijn favoriete onderdeel is hardlopen. Borstcrawl heb ik pas relatief laat geleerd, en niet al als kind tijdens de zwemles. Aangezien ik niet zo’n fietser ben (buiten fietsgebruik als vervoermiddel) gaat mijn voorkeur uit naar het meedoen aan zwemlopen, zowel de achtste als de kwartafstanden.”

Omdat Marjolein steeds vaker in buitenwater zwemt, onder meer door deelname aan verschillende georganiseerde zwemtochten in binnen- en buitenland, kwam de wetsuittestdag voor haar op een goed moment. “Dit jaar had ik zelfs mijn startbewijs voor mijn jaarlijkse deelname aan de Haagse City Pier Loop aan iemand anders overgedragen, omdat mijn prioriteit uitging naar het aanschaffen van een wetsuit”, aldus Marjolein.

“Ik vond de testdag zeker de moeite waard. Het mogen uitproberen in het zwembad van de diverse merken en modellen was ideaal, en er bleek nogal een groot verschil te zitten tussen de diverse pakken. Het aantrekken van de pakken na reeds gezwommen te hebben, bleek af en toe lastig, en het was hilarisch om de deelnemers – inclusief mijzelf! – te zien trekken en sjorren aan de stof om het pak in zijn geheel aan te krijgen. Ik was blij dat ik een geschikt suit gevonden had, dat na enkele dagen al thuis werd afgeleverd, en dat ik aan het begin van het buitenseizoen ga uitproberen.”

Marjolein heeft alweer heel wat sportieve plannen voor 2019: “Een zwemloop (kwartafstand), de Almere City Run (10 Engelse mijl), en een aantal obstakelraces. Het gaat mij niet zozeer om de uitslagen, want mijn hoofddoel blijft het goed volbrengen van de afstand en blessurevrij proberen te blijven.”

Janneke Logtenberg (29) uit Lochem is in tegenstelling tot Marjolein geen fan van open water. Janneke is lid van de triathlon vereniging TTvW Hof van Twente en zit in het damesteam. “Met ons team zijn we afgelopen jaar gepromoveerd van de 2e divisie naar de Eredivisie. We hebben een ‘super promotie’ gemaakt omdat mijn team alle wedstrijden gewonnen had.”

Janneke zit vol sportieve ambities. Zo wil ze onder meer meedoen aan de halve triathlon van Almere. “ontspannen zwemmen zou wel erg fijn zijn. Zwemmen in open water, met name meren en zee, vind ik niks. Ik krijg een soort van hyperventilatie omdat ik op een bepaald moment denk ‘wat als ik niet meer kan, wat als…’ en dan kan je niet even stil staan of je even ergens aan vasthouden. Voordeel van een wetsuit hoort te zijn dat je meer drijft, ik kreeg ook altijd te horen, gewoon op je rug gaan liggen als je paniekerig wordt en dan even ontspannen.”

Dat ontspannen op de rug gaan liggen lukte Janneke echter niet: haar wetsuit sloot juist hoog. “Dat gaf dus een nog benauwender gevoel als ik op mijn rug ging liggen en een algeheel benauwd gevoel bij het zwemmen in het algemeen.” Janneke was dus heel gericht op zoek naar een wetsuit die deze klachten niet zou geven. Het voordeel van de testdag vond Janneke dat ze verschillende merken en modellen kon uitproberen. “Een nadeel was dat er verschillende verkopers waren die toch wel enigszins gericht waren op hun eigen artikel. Je hoopt eigenlijk dat iemand met je meeloopt en verschillende merken met je test en daar eerlijk advies geeft. Maar ik heb denk ik een uitstekende keuze kunnen maken en ik kijk dan ook erg uit naar de lente en zomer om aan mijn open water vrees te werken!”