Verslag wisselclinic: met vertrouwen op je fiets stappen & snel veters strikken

mei 26, 2016 //

Heel belangrijk bij de triathlonsport is het wisselen tussen de verschillende sporten. Maar hoe doe je dat nu zo snel en efficiënt mogelijk? En aan welke regels moet je je houden? Op woensdag 25 mei kregen negen vrouwen tekst en uitleg tijdens de wisselclinic van de Vrouwentriathlon. Deelneemster Petra Vollink was na afloop heel positief over de clinic: “Een heel plezierige, open sfeer, duidelijke uitleg en tips waar je direct mee aan de slag kunt.”

Sione Jongstra van Siosport, tienvoudig Nederlands Kampioen triathlon en initiatiefneemster van de Vrouwentriathlon, voorzag de dames van allerlei adviezen. Eén van de belangrijkste tips was volgens Petra de informatie over het dragen van de fietshelm. “Ik had geen idee dat het verplicht is dat je helm op én vast moet op het moment dat je je fiets pakt. Dat vond ik belangrijke informatie.” Snel de veters vastmaken met een snelveter beviel Petra goed. “Die technische, kleine foefjes, die vond ik erg leuk om te horen. En het was erg leuk dat je die ook meteen mocht uitproberen. Het scheelt heel veel tijd om op die manier je veters vast te maken!”

Petra kreeg dankzij de clinic ook meer zelfvertrouwen: “Op de fiets stappen: ik dacht dat het nooit zou lukken om al steppend op te stappen, al helemaal niet op een gewone fiets, want ik heb geen racefiets. Maar Sione vertelde dat het toch echt kon en gaf me net dat beetje zelfvertrouwen en het duwtje in de rug om het te proberen. En het lukte echt!”
Petra maakt op 3 juli haar triathlondebuut tijdens de 1/16e Vrouwentriathlon van Utrecht / Leidsche Rijn. “Het lijkt me heel erg leuk om mee te doen. Ik ben laatst begonnen met hardlooptrainingen bij Siosport. Daarnaast houd ik erg van bewegen, ik ben heel benieuwd hoe de triathlon me zal bevallen.” Een streeftijd heeft Petra niet in gedachten. “Plezierig en gezond over de finish komen, dat lijkt me het belangrijkste! Ik heb er heel veel zin in en dankzij deze clinic heb ik er nog meer vertrouwen in.”

Laura Kieftenbeld uit Utrecht deed ook mee aan de clinic. “De wisselclinic werd gehouden op het parcours van de Vrouwentriathlon Utrecht. Zo konden we het parcours meteen even verkennen.” Laura vond de clinic heel nuttig en de ‘sokkentip’ van Sione handig: “Draag geen sokken of anders enkelsokjes, want die krijg je sneller aan!”

Open water clinics

De wisselclinic gemist? Geen nood, we hebben nog veel meer leuke clinics op het programma staan. Zoals elk jaar organiseren we ook deze zomer open water clinics voor beginners en gevorderden. Nieuw dit jaar is een open water clinic met aansluitend een korte zwemloop: circa 500 meter zwemmen en 3 tot 4 kilometer hardlopen. Kun je het geleerde van de clinic meteen in de praktijk toepassen. Deze clinic plus zwemloop wordt op 18 juli gehouden in de omgeving van Utrecht.

Data clinics:

  • Maandag 13 juni: open water clinic voor gevorderden (borstcrawl goed beheersen en bekend met open water) locatie: Haarrijnse Plas
  • Woensdag 22 juni: open water clinic beginners. Locatie: Haarrijnse Plas (deze clinic zit al vol. Je kunt je wel aanmelden om op een wachtlijst te worden gezet)
  • Maandag 27 juni: open water clinic beginners. Locatie: Haarrijnse Plas
  • Vrijdag 1 juli: open water clinic gevorderden. Locatie: Strijkviertel
  • Maandag 18 juli: open water clinic + zwemloop. Locatie: omgeving Utrecht

Alle open water clinics beginnen om 19.00 uur. Je kunt aan een losse clinic meedoen of aan twee clinics. In dat laatste geval krijg je korting op de prijs: De kosten bedragen € 7,50 per clinic, 2 clinics voor € 12,50 (Siosport halfjaar- en jaarcoachees betalen € 6,- voor één en € 10,- voor twee clinics). De open water clinic + zwemloop kost € 10,- en is open voor zowel mannen als vrouwen. Indien je al twee open water clinics gevolgd hebt in juni-juli krijg je 2,50 korting.  Voor de snelste(n) (afhankelijk van hoeveelheid deelnemers) zijn er ook leuke prijsjes.