Voorlopig laatste Vrouwentriathlon Beusichem 2020

december 22, 2019 //

/

De aankomende editie van de Vrouwentriathlon Beusichem op zondag 14 juni 2020 wordt voorlopig de laatste in de huidige vorm. Sione Jongstra, oprichtster van de Stichting Vrouwentriathlon, vertelt: “Het is geen afscheid, we stoppen niet, we gaan alleen op een andere manier door.”

Jongstra: “We vinden het organiseren van de Vrouwentriathlon nog steeds heel erg leuk. Maar het vinden van vrijwilligers is de laatste jaren een enorm struikelblok gebleken. De laatste jaren hebben we helaas een aantal keren meegemaakt dat vrijwilligers zich zomaar terugtrokken uit het organisatieteam. Erg frustrerend voor de anderen, vrijwilligerswerk is in onze ogen niet vrijblijvend.”

Jongstra geeft aan dat ook financiële aspecten mee hebben gewogen in de beslissing. De Vrouwentriathlon trekt meestal zo’n 200 deelneemsters, maar dit is vaak niet voldoende om de vaste kosten mee te kunnen dekken. In de afgelopen jaren werd de Vrouwentriathlon aangemerkt als zogeheten startersevenement door de triathlonbond NTB, maar die regeling verdwijnt. “Dat betekent voor ná 2020 hogere kosten. Het is al lastig om quitte te draaien – áls dat al lukt – en dat wordt met deze wijziging nóg lastiger.”

Wordt er ná 14 juni 2020 niets meer georganiseerd op het gebied van de Vrouwentriathlon? “We zijn aan het nadenken hoe en wat we in een andere vorm kunnen blijven doen. Want zoals gezegd: we hebben nog steeds erg veel plezier in het organiseren van laagdrempelige evenementen voor vrouwen, zodat zij kennis kunnen maken met de triathlonsport. En het enthousiasme van de deelneemsters is voor ons zeker een drijfveer om door te blijven gaan.”

Het afgelopen jaar werd de Vrouwentriathlon op een nieuwe locatie gehouden, in Beusichem in de Betuwe. “Een prachtige plek waar we op 14 juni 2020 hopelijk zoveel mogelijk sportieve vrouwen aan de start zien staan,” aldus Jongstra. De inschrijving voor de laatste Vrouwentriathlon opent vermoedelijk in januari.